Velebit sa Zira - foto Alan Čaplar

Planinarenje po Lici

LIKA 13. – 15. lipnja 2014. (petak – nedjelja)

Velebit sa Zira - foto Alan Čaplar
Velebit sa Zira – foto Alan Čaplar | www.alan-caplar.iz.hr/panorame/

Cilj završnog izleta u ovoj školskoj godini bit će nekoliko zanimljivih planinarskih odredišta u Lici. Posjetit ćemo vrh Zir kojeg ste sigurno već zapazili iznad autoceste, najljepše špilje u Hrvatskoj, zanimljiv park prirodnih kamenitih skulptura na planini Poštak, te se popeti na jedan velebitski vrh koji se odlikuje prekrasnim vidikom na Liku i na more. Noći se u Gračacu, u osnovnoj školi.

1. DAN: CEROVAČKE ŠPILJE I ZIR

Polazak je u 7:30 h od škole u Zapruđu. Putujemo autocestom do čvora Sv. Rok, a zatim prema zaselku Trkulje kod Lovinca, odakle počinje put na Zir. Za uspon na vrh treba nešto više od sat vremena. Markacija vodi preko livada i kroz šumarak do golemog špiljskog otvora na stazi. Ubrzo zatim se stiže do hrpta i otvorenijeg terena s lijepim vidicima prema Velebitu. Hrptom se uspinjemo do prijevoja pod samom vrhom, a zatim kroz stijenu na sam vrh.

Zir (850 m) je osamljeno brdo sa stjenovitim vrhom u sredini Ličkog polja. Gledan s autoceste Zagreb – Split, željezničke pruge ili iz polja, djeluje vrlo zanimljivo jer se čini da je nekim čudom to brdo izraslo usred potpuno ravnih polja. Zahvaljujući osamljenom položaju, s vrha se pruža jedan od najimpresivnijih vidika na Velebit u gotovo cijeloj njegovoj dužini.

Nakon obilaska Zira nastavljamo autobusom prema Gračacu, do Cerovačkih špilja. Špilje se obilaze pod vodstvom djelatnika Javne ustanove Park prirode Velebit.

Cerovačke špilje bogatstvom špiljskih ukrasa nadmašuju sve ostale poznate špilje u Hrvatskoj. Zbog jedinstvene prirodne ljepote i brojnih nalaza iz davne prošlosti Cerovačke špilje su 1961. zaštićene kao geološki spomenik prirode. Otkrivene su 1913. tijekom gradnje željezničke pruge Zagreb – Split. Cerovačke špilje su i jedno od najvećih nalazišta špiljskog medvjeda u Hrvatskoj, a zanimljive su i kao vrijedno arheološko nalazište. Uz brojne keramičke ostatke iz brončanog i željeznog doba koji su pripadali japodskoj kulturi.

Nakon obilaska Cerovačkih špilja, autobusom idemo u Gračac gdje ćemo noćiti u sportskoj dvorani osnovne škole. U večernjim satima predviđena je večera u Gračacu.

 2. DAN: POŠTAK

Nakon jutarnjih aktivnosti autobusom idemo do željezničke stanice Zrmanja. Odatle ćemo planinariti oko 2 sata do parka zanimljivih prirodnih skulptura, a potom istim putem nazad prema autobusu. Put je djelomično izložen suncu (ponesite kapu!).

POŠTAK je manja, ponešto izdvojena planina, ispružena iznad izvorišnog dijela rijeke Zrmanje. Naziv potječe iz vremena kada se pod planinom razmjenjivala pošta na granici Austro-Ugarske i Osmanskog Carstva. Poštak je gotovo u cijelosti prekriven prostranim travnjacima, s malo šume i mnogo krških obilježja. Osim zbog širokih vidika, planinarski je zanimljiv zbog parka neobičnih prirodnih skulptura u podnožju vrha. Među njima pozornost posebno privlači prvi monolit, tzv. Marsovac.

Poslije izleta na Poštak upućujemo se natrag u Gračac na organiziranu večeru, a zatim na noćenje.

3. DAN: VELIKI SADIKOVAC NA VELEBITU

Nakon doručka, pospremanja dvorane i ukrcavanja stvari u autobus, idemo na Velebit. Autobusom idemo do prijevoja Takalice na početku Baških Oštarija. Za uspon na Veliki Sadikovac treba malo više od sat i pol. Vrijeme na vrhu iskoristit ćemo za odmor i sunčanje te uživanje u vidiku. Nakon toga krenut ćemo silazno istim putom, do Baških Oštarija.

Veliki Sadikovac (1286 m) je istaknuto brdo jugoistočno od Oštarija, s dva vrha i prostranim travnatim sedlom između njih. Vrh je orijentiran na ličku stranu i zapravo pripada južnom Velebitu. Po slikovitosti vidika to je jedan od najljepših velebitskih vrhova. Na vršnom grebenu, 50 m prije vrha, široka je i duboka krška jama, a pokraj nje je planinarski žig.

NOĆENJE: Dobrotom djelatnika Osnovne škole u Gračacu bit ćemo smješteni u toj školi. Za noćenje je uputno ponijeti podložak, spavaću vreću i jastučić.

PREHRANA: Organizirana je topla večera u petak i u subotu, za one koji to žele (prijave unaprijed). Ostale obroke sudionici sebi organiziraju sami (doručak u školi, ručak i užinu na terenu, iz ruksaka).

PREDVIĐENI TROŠKOVI: uplata prijevoza prije puta , a troškovi prehrane i ulaznica za Cerovačke pećine podmirit će se na licu mjesta

OPREMA: Uz opremu za noćenje, obavezno je ponijeti kremu za sunčanje, kapu i pribor za osobnu higijenu.

PONAŠANJE: Cijelo putovanje ima planinarski karakter i nije osmišljeno kao turistički izlet. U svim isplaniranim aktivnostima grupe trebaju sudjelovati svi. S obzirom na organizacijsku složenost cijeloga putovanja, nužno je da se svi pridržavaju dogovora i uputa koje će vodiči davati na terenu.

IZLETU SE MOGU PRIDRUŽITI svi zainteresirani članovi HPD-a Željezničar i HPS-a, pri čemu prednost imaju članovi najredovitiji na izletima grupe Gojzeki.

IZLET VODI: Alan Čaplar, tel. 091/51 41 740, e-mail:  caplar@hps.hr web: www.alan-caplar.iz.hr

Duška Marcić-Svilar, 099/212-0082, msduska@gmail.com;

Milica Manojlović, 095/913-26-07, mmanojlovichka@gmail.com

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa prema okolnostima na terenu.