Sjeverni Velebit: Zavižan – Alan

VIA DINARICA VIKEND – 6. – 8. listopada 2018.

Velebit je najduža hrvatska planina i najduža planina u gorskom sustavu Dinarida. Prateći jadransku obalu povija se u blagom luku u dužinu od 145 km. Velebit ima vrlo jednostavan oblik: dvije jasno ocrtane padine i širok vršni dio. Padine obuhvaćaju veliku visinsku razliku, posebice primorska, koja se od razine mora uzdiže 1700 m do najviših vrhova. Cijeli Velebit zaštićen je kao park prirode, a na njemu se nalaze dva nacionalna parka i strogi rezervat prirode. Šire područje Zavižana, zajedno s Rožanskim i Hajdučkim kukovima, jedno je od najljepših planinskih područja u Hrvatskoj. Osim po ljepoti, taj dio Velebita i ime Zavižan postali su izrazito poznati zahvaljujući visinskoj meteorološkoj postaji Zavižan, uspostavljenoj 1953. godine. Zavižanska skupina vrhova zauzima središnji položaj u sjevernom Velebitu. Tu se nalazi i sjedište Nacionalnom parka Sjeverni Velebit te Kuća Velebita. Našem izletu cilj je dio dužinskog puta Via Dinarica (bijela linija). Samo putovanje ima edukativni karakter, povod je međunarodni Via Dinarica vikend, a organizator je Udruga Via Dinarica Croatia.

Sastanak sudionika bit će u subotu u 8:00 sati kod OŠ Zapruđe. Autobusom ćemo se najprije uputiti do Otočca, a tamo skrenuti na cestu koja vodi u Krasno.

Prvi dan

Prvi dan ćemo se pješice uspeti do svetišta Majke Božje od Krasna i vratiti u Krasno, a također i razgledati zanimljivosti Krasna. Planiran je organizirani posjet Kući Velebita, edukativne prezentacije o hrvatskim planinama i o međunarodnom putu Via Dinarica te posjet obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Anić (sirana), s mogućnošću nabavke originalnog vrlo ukusnog domaćeg sira. Noćit ćemo u pansionu „Konoba Jure“ u Krasnu (polupansion uključuje doručak i večeru).

KRASNO (800 m) je raštrkano planinsko selo smješteno u slikovitoj Krasanskoj dulibi, okruženoj sa svih strana visokim i šumovitim strminama. U selu su uprava NP »Sjeverni Velebit«, pošta, trgovina, škola, šumarija, pilana i sirana. Povrh sela nalazi se svetište Majke Božje od Krasna. Krasno je značajno i kao ishodište za izlete na srednji Velebit, a tu se nalazi i atraktivna Kuća Velebita.

Drugi dan

Drugi dan ustajemo rano i krećemo autobusom u Zavižansku kotlinu do parkirališta ispod planinarskog doma Zavižan. Iz Zavižanske kotline uputit ćemo se Premužićevom stazom kroz Rožanske kukove do planinarskog doma „Alan“. To je najljepša planinarska tura u Hrvatskoj. Put vodi gotovo po ravnom – nema strmih uspona ni silazaka, no treba računati da ima oko 6 sati hoda. Autobus će nas dočekati na cilju, kod planinarskog doma „Alan“. Glavni odmor bit će kod Rossijevog skloništa na pola puta. Hrana je iz ruksaka – što ponesete sa sobom.

Premužićeva staza je građena uzdužna pješačka staza od Zavižana do Baških Oštarija, duga oko 50 km. Vodi kroz najljepše i najnepristupačnije predjele Velebita bez većih uspona i silazaka. Građena je od 1930. do 1933. po zamisli i pod vodstvom šumarskog inženjera Ante Premužića. Posebno je impresivna dionica Premužićeve staze kroz inače nepristupačni krš Rožanskih kukova. To je pravo remek-djelo suhozidnog graditeljstva. Na jednom kamenu uz stazu je na početku Rožanskih kukova na stijeni uklesan spomen-natpis inžinjeru Premužiću. Gradnju staze su financirali i realizirali Direkcija šuma na Sušaku, Hrvatsko pl. društvo i Kraljevska banska uprava Savske banovine.

PLANINARSKA KUĆA ALAN (1340 m) nalazi se u blizini prijevoja Veliki Alan. To je drvena kuća u blizini Premužićeve staze, koja je pogodno ishodište za izlete po sjevernom i srednjem Velebitu. Ljeti u njoj borave dežurni planinari, a zimi se može koristiti zimska soba.

Nakon odmora kod planinarskog doma Alan uputit ćemo se se u Krasno na večeru i noćenje.

Treći dan

Trećega dana autobusom se upućujemo ponovno u Zavižansku kotlinu, radi uspona na vrh Veliki Zavižan i posjeta Velebitskom botaničkom vrtu. Za uspon na Veliki Zavižan treba sat vremena, a otprilike toliko i za obilazak Velebitskog botaničkog vrta. Usponom preko Zavižanske kose popet ćemo se do planinarskom doma i meteorološke postaje Zavižan.

VELIKI ZAVIŽAN (1676 m) je krševit, klekovinom obrasli vrh, najpopularniji i najposjećeniji među velebitskim vrhovima. Sam vrh je gol te ima izvanredno lijep vidik, jedan od najljepših na cijelom Velebitu. Osobito su dojmljivi vidici na more, a dobro se vidi i velik dio Velebita, Rožanski i Hajdučki kukovi i V. Kozjak. Na vrhu je upisna kutija sa žigom, kao i stanište strogo zaštićenoga krškog runolista, što upotpunjuje izvanredan dojam koji vrh pruža..

VELEBITSKI BOTANIČKI VRT (1480 m) nalazi se na širem području Modrić dolca, okružen šumovitim strmim padinama Balinovca i Zavižana te travnatim pobočjem Zavižanske kose. Vrt je 1966. osnovao zagrebački planinar i botaničar prof. Fran Kušan. Kod drvene kućice počinje kružna staza oko dolca koja posjetitelju omogućuje da za pola sata šetnje vidi stotine biljnih vrsta, među kojima i velebitske endeme. Na kružnoj stazi su dva odvojka, na Balinovac i Veliki Zavižan.

PlANINARSKI dom »Zavižan« (1594 m) nalazi se na južnoj padini vrha Vučjaka (1645 m) povrh strmih livada, s vidikom na more, Zavižansku kotlinu, vrh Veliki Zavižan i Hajdučke kukove. Dom je ujedno i najviša meteorološka stanica u Hrvatskoj. Pokraj zgrade na ograđenom prostoru stoje meteorološki instrumenti. Domaćini su meteorološki motritelji iz obitelji Vukušić.

Nakon obilaska zavižanskih zanimljivosti, uputit ćemo se prema Zagrebu. Povratak u Zagreb planiran je oko 20 sati.