Trodnevni izlet u Istru

petak 14.06. – nedjelja 16.06.2013.

Cilj završnog izleta u ovoj školskoj godini bit će unutrašnjost Istre. Posjetit ćemo dio Istarskog planinarskog puta, Parenzanu, gradiće Buzet, Grožnjan i Motovun, vrhove Orljak i Žbevnicu (najzapadniji hrvatski “tisućnjak”) na Ćićariji te Velu dragu pod Učkom. Noći se o Buzetu, u sportskoj dvorani osnovne škole

1. DAN: ORLJAK

Polazak je u 8:00 h od škole u Zapruđu. Putujemo preko Rijeke (planiran odmor na “Vratima Jadrana”) i kroz tunel Učka u unutrašnjost Istre. Autobusom preko Lupoglava i Lanišća stižemo do Račje Vasi, odakle krećemo planinariti na Orljak. Za uspon do vrha treba 1:30 h, a otprilike toliko i za silazak. Prvim dijelom puta uspinjemo se “veprinačkom cestom”, podno strmih stijena Orljaka, uz lijep vidik na Lanišće.

ORLJAK (1106 m) jedan je od najviših vrhova u sjeverozapadnom dijelu Ćićarije. To je obla glavica, uglavnom travnata, s nekoliko stijena, natpisom i metalnim tuljcem u kojem je upisna knjiga i žig Istarskog planinarskog puta. U daljini se vide sela V. i M. Mune te vrhovi Žbevnica, Planik, Učka i Snežnik u Sloveniji. Na južnoj strani vrh je strmo odsječen stijenama koje se obrušavaju prema Lanišću.

Nakon izleta, autobusom idemo u Buzet – priprema za noćenje, večera.

 2. DAN: GROŽNJAN I MOTOVUN: Grožnjan – Sv. Juraj – Parenzana – Grožnjan + Motovun

Autobusom idemo do Grožnjana. Ovaj izlet u okolicu staroga Grožnjana lijepa je kružna tura, koja se može proći za 4 sata laganog hoda. Ona omogućava razgled dva srednjovjekovna grada – Grožnjana i Sv. Jurja te prolazak dijelom trase pruge Poreč – Trst (Parenzana).

GROŽNJAN je mali srednjovjekovni gradić na brijegu s kojeg seže prekrasan pogled na okolna sela. Gradić je okružen zidinama, lijepim istarskim kućama i vratima koja vode u središte ovog srednjevjekovnog grada. U ljetnim mjesecima je Grožnjan jako posjećen jer se tada odvijaju razna umjetnička i kulturna događanja (izložbe, koncerti, razne manifestacije). Danas je maleni Grožnjan poznat kao grad umjetnika: ima 18 galerija i umjetničkih ateljea, pokrenuta je ljetna međunarodna filmska škola, postao je Međunarodni kulturni centar hrvatske glazbene mladeži.

U poslijepodnevnim satima predviđen je posjet gradu Motovunu, koji se također nalazi na trasi Parenzane.

MOTOVUN je najprivlačniji istarski akropolski gradić i ujedno najbolje sačuvana srednjovjekovna istarska utvrda. Njegova je privlačnost u srednjovjekovnom ambijentu te u širokim vidicima koji se s vrha strmoga brijega šire na vinorodna polja, dolinu Mirne i Motovunsku šumu. Prema legendi, grad su podignuli divovi koji su živjeli u dolini Mirne, a najveći među njima bio je Veli Jože. Uzlet i vrhunac doživio je za venecijanske vlasti, koja je trajala pet stoljeća, pa većina kulturnih i povijesnih spomenika u Motovunu ima prepoznatljiva mletačka obilježja. Grad se sastoji od tri dijela: na samome vrhu najstariji je dio, ispod njega je Podgrađe, a na padini noviji dio Gradiciol..

Večera u Buzetu.

3. DAN: ŽBEVNICA I VELA DRAGA: Brest – vrh Žbevnice – planinarska kuća – Brest + Vela draga

Nakon doručka, pospremanja dvorane i ukrcavanja stvari u autobus, idemo na Žbevnicu. Autobusom idemo do prijevoja ceste između Bresta i Trstenika. Za uspon na Žbevnicu treba malo više od sat vremena. Put je djelomično izložen suncu (ponesite kapu!). Vrijeme na vrhu iskoristit ćemo za odmor i sunčanje te uživanje u vidiku. Nakon toga krenut ćemo drugim putem, silazno, prema planinarskoj kući Žbevnica. Put se rubom padine spušta u šumu i u nekoliko zavoja stiže do izvora pored kojega je zaravanak s planinarskom kućom.

ŽBEVNICA (1014 m) je istaknuto brdo na zapadnom dijelu Ćićarije i ujedno najzapadniji hrvatski tisućnjak. Vršni dio je prostrana livada s koje se pružaju prekrasni vidici na Ćićariju, Učku, na cijeli istarski poluotok, a za dobre vidljivosti i na Alpe u Sloveniji i Dolomite u Italiji. Južna strana Žbevnice je strmo odsječena i šumovita pa planina gledana iz sela Bresta izgleda vrlo atraktivno.

PLANINARSKA KUĆA ŽBEVNICA (851 m) nalazi se na južnoj, najstrmijoj padini Žbevnice, u lijepoj borovoj šumi, 35’ ispod vrha. To je drvena brvnara HPD‑a Planik iz Umaga Pred kućom su u hladovini brojne klupe za odmor, a u šumi u blizini izvor koji ljeti presuši.

Od planinarske kuće ćemo se za 20 min spustiti prilaznim putem u selo Brest, do autobusa.

Pri povratku, planirano je da izlet zaključimo posjetom Veloj dragi ispod Učke.

Vela draga je iznimno zanimljiv krški fenomen na istarskom pobočju Učke. Rasjedanjem terena nastala je uska draga strmih strana, a trošenjem stijena na njezinim je rubovima nastalo nekoliko vitkih okomitih kamenitih tornjeva visokih do 50 m. Ti su tornjevi 1931. privukli alpiniste iz Trsta i Rijeke te je od tada do danas Vela draga popularno alpinističko penjalište. Najvitkiji toranj nazvan je Comiccijev toranj prema imenu slavnog alpinista iz tog doba Emilija Comiccija. Prilaz Veloj dragi uređen je kao poučna staza u dužini od 600 m. Gornjim rubom Vele drage prolaze dva vijadukta pred ulazom u tunel Učka, a sredinom drage željeznička pruga.

NOĆENJE: Dobrotom djelatnika Osnovne škole u Buzetu bit ćemo smješteni u sportskoj dvorani. Za noćenje je uputno ponijeti spavaću vreću i jastučić, a dobro je ponijeti i podložak (karimat).
PREDVIĐENI TROŠKOVI: 185kn – taj iznos obuhvaća sve predviđene troškove putovanja i smještaja te jedan obrok dnevno – uračunat je prijevoz autobusom, dva noćenja u dvorani, dvije večere u Buzetu, ulaznica u Vela dragu, troškovi organizacije i darovi za domaćine.
OPREMA: Uz opremu za noćenje, obavezno je ponijeti kremu za sunčanje, kapu i pribor za osobnu higijenu.
PONAŠANJE: Cijelo putovanje ima planinarski karakter i nije osmišljeno kao turistički izlet. U svim isplaniranim aktivnostima grupe trebaju sudjelovati svi. S obzirom na organizacijsku složenost cijeloga putovanja, nužno je da se svi pridržavaju dogovora i uputa koje će vodiči davati na terenu.
IZLETU SE MOGU PRIDRUŽITI svi zainteresirani članovi HPD-a Željezničar, pri čemu prednost imaju članovi najredovitiji na izletima grupe Gojzeki.
IZLET VODI: Alan Čaplar, tel. 091/51-41-740, e-mail: caplar@hps.hr, web: www.alan-caplar.iz.hr

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa prema okolnostima na terenu.

NAPOMENA: Večere u petak i subotu će biti dogovorene u konobi Volte u Buzetu, i nisu uračunate u cijenu. Video konobe možete pogledati na linku: volte.hr/content/view/14/30/