Velika Paklenica

Velebit: Paklenica i Tulove grede

VIA DINARICA DAY – 7. i 8. listopada 2017.

Velebit je najduža hrvatska planina i najduža planina u gorskom sustavu Dinarida. Prateći jadransku obalu povija se u blagom luku u dužinu od 145 km. Velebit ima vrlo jednostavan oblik: dvije jasno ocrtane padine i širok vršni dio. Padine obuhvaćaju veliku visinsku razliku, posebice primorska, koja se od razine mora uzdiže 1700 m do najviših vrhova. Cijeli Velebit zaštićen je kao park prirode, a na njemu se nalaze dva nacionalna parka i strogi rezervat prirode. Našem izletu cilj je dio dužinskog puta Via Dinarica (plava linija i bijela linija). Samo putovanje ima edukativni karakter, povod je međunarodni Via Dinarica Day, a organizator je Stanica planinarskih vodiča Zagreb.

Sastanak sudionika je u subotu u 7:30 sati kod OŠ Zapruđe. Autobusom se upućujemo do Maslenice pa prema Obrovcu i uzbrdo starom „Majstorskom cestom“ do prijevoja Vrhprag u podnožju Tulovih greda. Cesta prolazi neposredno iznad ulaza u tunel Sveti Rok, penje se u zavojima mimo crkvice Sv. Franje na Vrhprag, odakle je najlakši pristup na vrh Tulovih greda.

TULOVE GREDE (1120 m) impresivan su splet visokih stjenovitih kukova na samome južnom rubu Velebita, povrh Obrovca i kanjona Zrmanje. Cijelo područje je posve krševito i bez vegetacije, nalik Mjesečevu ili marsovskom pejzažu. Neposredno ispod Tulovih greda probijen je tunel Sveti Rok, dugačak 5,6 km, jedan od najdužih tunela u Hrvatskoj. On zamjenjuje staru cestu preko prijevoja Prezida, odnosno nekadašnju cestu preko Malog Halana.

Za uspon od burobrana na Vrhpragu u visinsko područje Tulovih greda treba oko sat i pol, a isto toliko i za silazak. Prilaz na sam vrh je zahtjevan i osiguran sajlama pa na njega nećemo ići, ali je vršni dio izrazito atraktivan tako da ćemo upoznati vrlo nestvaran pejzaž. Iz vršne zone pružaju se impresivni vidici. Na području Tulovih greda snimao se film o indijanskom poglavici Winnetou, a u Domovinskom ratu to je bilo jedna od strateški iznimno bitnih točaka.

Nakon obilaska Tulovih greda upućujemo se u Posedarje, na večeru i na noćenje – u osnovnoj školi.

U nedjelju krećemo rano, a cilj nam je Nacionalni park Paklenica. Planinarske markacije počinju kod ulaza u NP Paklenica u Starigradu Paklenici. U Paklenici imamo najprije edukativni zadatak – posjetit ćemo Podzemni grad Paklenice gdje ćemo pogledati i poslušati nekoliko prezentacija o putu Via Dinarica, o obilaznici „Vila Velebita“ i o Nacionalnom parku Paklenica. Bude li povoljno vrijeme, za djecu će biti priređena mala penjačka edukacija na stijenama Paklenice (penjanje nekoliko metara). U poslijepodnevnim satima uputit ćemo se ispod najviše stijene u Hrvatskoj Anića kuka, u špilju Manita peć, koja je uređena za turistički posjet. Na cijelom tom putu najljepši je glasan žubor potoka Velika Paklenica. Za ulazak u nacionalni park plaća se ulaznica.

PAKLENICA je jedno od najzanimljivijih kraških područja Velebita i Hrvatske. U podnožju niza najviših velebitskih vrhova, bujice su probile dva duboka klanca koji su po svojim osobinama kombinacija uzdužnih i prodornih dolina. Najzanimljiviji su prodorni dijelovi Velike i Male Paklenice, gdje se potoci probijaju između stijena koje su mjestimično visoke i preko 300 m. Zahvaljujući svojim izuzetnim prirodnim vrijednostima Paklenica je proglašena nacionalnim parkom. Među penjačima je Paklenica osobito popularna i poznata u europskim razmjerima kao jedno od najljepših penjališta zbog ugodne klime, lijepe prirode i raznovrsnih penjačkih mogućnosti.

Nakon završetka obilaska Paklenice uputit ćemo se prema Zagrebu. Povratak u Zagreb planiran je oko 21 sat.

SASTANAK: u subotu, u 7:30 sati kod OŠ Zapruđe

UKUPNO JE PLANIRANO prvi dan 3 sata hoda, drugi dan 3 sata.

IZLET VODI: Alan Čaplar (tel. 091/51-41-740, e-mail: alan@urednik.hr)

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.