Snježnik

Vjetrovito i snježno na Snježniku

U jednom od zasigurno (naj)zanimljivijih i (naj)atraktivnijih Gojzekovih izleta krenulo je preko 120 planinara, koje su dva velika busa dovela do Platka,  mjesta gdje je započinjala njihova planinarska avantura.

Uspon na Snježnik obilovao je strmim kamenim usponima. Ipak je to, kako nam je objasnio naš vodič Alan kraški teren ili ti krš (ne onaj koji mali Gojzeki ostavljaju u svojoj sobi).

Bilo je i pomalo sniježno – tek toliko da opravda ime, ali ipak dovoljno da razveseli najmlađe.

Na vrhu je bilo i poprilično vjetrovito, a u skladu sa tim i prilično hladno. To je pomalo obeshrabrilo poneke male, zimogroznije Gojzeke (kanula je čak i pokoja suza), ali uz svesrdnu pomoć i bodrenje većih osvajanje vrha ipak je prošlo u najboljem redu.

Zbog velikog broja Gojzeka na nekim su se mjestima stvarali i “čepovi” ili ti “zastoji”, svima tako dobro poznati izvori nervoze u gradu, a ovdje ipak tek dobri povodi za malu dozu odmora i veću dozu “zafrkancije”.

Snježnik je poznat po prekrasnim vidicima od kojih smo zbog vremenskih okolnosti (čitaj oblaka) uživali samo u nekima. Pogled na Jadransko more uhvaćeno u procjepu između planina i gustog sloja oblaka, djelovao je zaista pomalo nadrealno i sve u svemu baš fantastično.

2012-11-17 Gojzeki na Snježniku
Gojzeki na Snježniku – ni vjetar ni hladnoća nisu nas mogli spriječiti da osvajanje vrha ovjekovječimo zajedničkom fotkom

Nakon povratka na Platak zadali smo konobaricama i kuharima u domu poprilično posla, navalivši na fažole, jote i slične delicije. Nakon odmora u domu i kratke (ali uzbudljive) šetnje kroz mrak do autobusa krenuli smo doma. Na putu su mnogi (prije ili kasnije) pozaspali, što ne znači da neki nisu imali još dovoljno enegije za dodatno ludiranje u busu sve do Zagreba. U koji smo stigli točno prema planu u 20:00 h. Sretni što smo proveli tako uzbudljiv dan u planinama.

*za one koji žele znati više:
odmarajući se kod stare Rimske ceste saznali smo kuda sve može otići kapljica vode što ovdje padne na tlo. Ona lijeva završit će u Jadranskom, a ona desna puno dalje u Crnom moru, jer su na ovom mjestu ta dva sliva poprilično blizu (što bi stručnjaci rekli na području masiva Snježnika nalazi se vododjelnica Crnomorskog i Jadranskog sliva). Također postoji mogućnost da koja lijeva ipak završi desno, a desna lijevo, jer je teren kraški pa se kad ju jednom zemlja upije ipak se ne može sa stopostotnom sigurnošću ustvrditi na kojoj će strani koja završiti. No u svakom slučaju neke će s poprilično naputovati do svog mora.

A za one željne dobre panorame i(li) GPS rute neka pogledaju i: Prekrasan dan na Snježniku