Bilogora: Kamenitovac

Po svojoj visini Bilogora je najmanja, ali po svojoj površini jedna od najvećih hrvatskih gora. Premda se u geografskom smislu ubraja među humlje, ona je zbog svoga položaja usred prostrane ravnice uočljiva i istaknuta. Proteže se u dužinu od 70 km u smjeru sjeverozapad–jugoistok, povezujući planine Hrvatskog zagorja i slavonske planine. S jedne se strane postupno spušta u dolinu rijeke Česme, a s druge je jače rasčlanjuje potok Bjelovacka na njezine ogranke na jugoistoku. Iako neznatne visine, ona je razvodnica između savskog i dravskog porječja. Ime Bilogore odgovara njezinu obliku (bilo), ali je ono vjerojatno nastalo od pridjeva bijel (Bijela gora, slično kao i Bjelovar).

Sastanak sudionika bit će u 7.45 sati kod škole. Autobusom ćemo se uputiti do Bjelovara, a odatle krenuti dalje prema V. Trojstvu i selu Maglenči, gdje je planinarski dom »Kamenitovac«. Točna trasa hodanja ovisi o vremenskim prilikama na dan našeg izleta, količini snijega i ostalim okolnostima; oko doma može se napraviti lijep kružni izlet planinarskom obilaznicom »Bilogorskim stazama« (3-4 sata hoda). Bude li snijega (a bit će ga), iskoristit ćemo vrijeme za sanjkanje pored planinarskog doma. Iako je Bilogora niska, treba računati da je izlet sasvim planinarski – tj. da ima i uzdbrdica i nizbrdica.

PL. DOM »KAMENITOVAC« (242 m) nalazi se na hrptu pitomog brežuljka Kamenitovca povrh sela Maglenče, na rubu šume Mačjak. Od doma se pruža prekrasan pogled na bjelovarsku dolinu, Kalnik i Zagorje. Domom upravlja HPD »Bilogora« iz Bjelovara. Ugostiteljske usluge u domu pruža ugostiteljsko poduzeće »Jelen« iz Maglenče koje je dom imenovalo još i pansionom »Planinarac«.

U domu se može naručiti hrana, a i piće.U domu je planirano duže zadržavanje. Autobus će nas na kraju izleta čekati kod planinarskog doma.

PRIJAVE su SAMO U PETAK, 20. SIJEČNJA OD 7.45h-8.30h u KNJIŽNICI ŠKOLE GDJE ĆE VAS ČEKATI UČITELJICA DUŠKA.

SASTANAK: u subotu 28. siječnja u 7.45h pokraj igrališta škole

OPREMA: Potrebno je ponijeti opremu za zimu – vjetrovka, šal, rukavice, zimske cipele…

POVRATAK U ZAGREB planiran je između 18 i 19 sati.

IZLET VODI: planinarski vodič Alan Čaplar, tel. 091/51-41-740, e-mail: caplar@hps.hr

DuškaMarcić-Svilar,099/212-0082, msduska@gmail.com; Milica Mrčela, 095/913-26-07, mmanojlovichka@gmail.com

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.