Planinarski vodič Alan

Upoznajte našeg glavnog planinarskog vodiča i voditelja Gojzeka Alana Čaplara

Alan Čaplar rođen je 4. siječnja 1979. u Zagrebu. Bio je odličan učenik u svim razredima osnovne i srednje škole i sudjelovao na natjecanjima iz matematike, fizike, kemije, novinarstva i književnosti. Za vrijeme školovanja u I. gimnaziji pokrenuo je i bio urednik “Novina”, lista zabavnog karaktera. Maturalni rad napisao je na temu “Prirodne vrijednosti Velebita i njihova zaštita”, a kao student geofizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu svoj je interes usmjerio prema meteorologiji. Živi u Zagrebu sa suprugom Anom (rođ. Ivković), s kojom ima kćeri Lanu (rođ. 2006) i Ivanu (rođ. 2012). Bavi uređivanjem i grafičkom pripremom raznih publikacija. Kao poduzetnik radi u obiteljskom poduzeću Urednik d.o.o. koje pruža grafičke usluge.

Planinarenje

Alan ČaplarLjubav prema planinama naslijedi je od roditelja planinara koji su mu nadjenuli ime koje nosi i jedan od najljepših predjela Velebita. Planinari otkad je naučio hodati. Prvi planinarski uspjesi bili su mu usponi na Bijele stijene i Klek u dobi od 5 godina. Član je planinarske udruge od 1994., kada je završio planinarsku školu HPD “Zagreb-Matica”. Od 1996. organizira i vodi izlete, godine 1997. imenovan je za tajnika Omladinske sekcije HPD “Zagreb-Matica”, a od 1998. do 2002. bio je pročelnik Omladinske sekcije i u tom razdoblju osnažio njezin rad. Bio je voditelj planinarskih škola 2000., 2001. i 2002., pročelnik informatičke komisije te kao dopredsjednik društva 2000.-2002. jedan od organizatora akcije “Planinarske domove planinarima”. Na natječaju za izbor planinarske pjesme povodom 50. obljetnice HPD “Zagreb-Matica” 1998. njegova pjesma “Pozdrav planinama” osvojila je prvu nagradu. Od 2003. član je HPD-a “Željezničar” iz Zagreba i voditelj planinarske grupe Gojzeki pri OŠ “Zapruđe”. U HPD “Željezničar” pročelnik je Komisije za školovanje, a član je Upravnog odbora i Komisije za promidžbu te tehnički urednik časopisa “Speleolog”.

Pisanje

Prilično rano počeo se baviti spisateljskim radom. Već s 12 godina napisao je roman u kojem opisuje doživljaje sa zimovanja u planini. Od 1994. objavljuje u “Hrvatskom planinaru”, od 1997. je član Uredničkog odbora, 1998. najaktivniji suradnik sa sedam članaka, a od 2001. glavni i odgovorni urednik, najmlađi u povijesti časopisa. Od 2001. do danas, uz pomoć brojnih suradnika i članova Uredničkog odbora, časopis je unaprijeđen u sadržajnom, kvaltitativnom i grafičkom pogledu. Osim u “Hrvatskom planinaru”, objavljuje raznovrsne članke i u časopisima “Meridijani”, “Croatia Inflight Magazine”, “Radost”, “Lički planinar”, “Bilogorski planinar”, “Ekološki glasnik” i raznim drugim časopisima. Ukupno je objavio više od 400 članaka i vijesti. Za kvalitetan planinarski publicistički rad proglašen je najboljim dužnosnikom Hrvatskog planinarskog saveza u 1998. godini, a više je puta primio godišnja priznanja za najveći doprinos planinarskoj publicistici.

Rad u HPS-u

Od 1999. do 2006. i od 2009. nadalje djeluje kao pročelnik Komisije za promidžbu i izdavačku djelatnost Hrvatskog planinarskog saveza. U tom svojstvu napisao je i uredio desetke planinarskih izdanja. Godine 1997. napisao je priručnik “Osnove planinarstva” koji se od 1999. koristi kao službeni priručnik za planinarske škole u Hrvatskoj. Autor je više planinarskih vodiča i priručnika, među kojima su najopsežnije i najpopularnije knjige “Planinarski vodič po Hrvatskoj” i “Planinarski udžbenik”. Osim u Hrvatskoj, neke njegove knjige objavljene su i u drugim zemljama – u Italiji, BiH i na Kosovu. Izradio je, uredio i 1999. postavio prve web-stranice Hrvatskog planinarskog saveza te je od tada urednik weba HPS-a. Bavi se planinarskom fotografijom i drži raznovsrna putopisna i stručna planinarska predavanja. Od 2003. do 2006. bio je član Izvršnog odbora Hrvatskog planinarskog saveza. Aktivan je u Vodičkoj službi HPS-a, kao član Stanice planinarskih vodiča Zagreb i vodič instruktor na planinarskim školama i tečajevima za vodiče u Hrvatskoj i inozemstvu.

Više o Alanu pročitajte na webu http://alan-caplar.iz.hr