O nama

Gojzeki su planinarska grupa u Osnovnoj školi “Zapruđe” koja djeluje kontinuirano od 1998. godine.

U tom razdoblju, planinarska edukacija provodila se posredstvom Planinarskog saveza Zagreba, Hrvatskog planinarskog društva “Zagreb-Matica” i Hrvatskog planinarskog društva “Željezničar”.

Na poticaj članova, skupina od 2004. god. nosi ime „Gojzeki“, prema crtanom liku planinarskog karikaturista Senaida Serdarevića Sene i djeluje kao sekcija Hrvatskog planinarskog društva “Željezničar”. Više o Serdareviću i njegovom Gojzeku pročitajte u članku: Kako su Gojzeki dobili ime .

planinar Gojzek karikaturiste Senaida Serdarevića Sene
planinar Gojzek karikaturista Senaida Serdarevića Sene, po kojem su “Gojzeki” dobili ime (slika preuzeta sa web stranice Hrvatskog planinarskog saveza)

Program je tijekom posljednjih 10 godina obuhvatio tri stotine djece i nekoliko stotina odraslih (roditelja). Izvedeno je više od 80 izleta, od kojih desetak dvodnevnih i višednevnih.

Ciljevi izleta bili su: Osorščica na Lošinju, Paklenica, Žavižan, vrh Veliki Sadikovac, Baške Oštarije i Dabarski kukovi na Velebitu, Risnjak, Tuhobić, Klek, Bijele stijene, Bjelolasica, Javorova kosa, Vražji prolaz i Skradski vrh u Gorskom kotaru, Jankovac na Papuku, Petrov vrh kod Daruvara, Žumberak, Ivanščica, Kalnička gora i Cesargradska gora u Zagorju, Petrova gora, karlovački kraj i druga gorja i planine. Voditelji grupe su učiteljica Duška Marcić – Svilar i planinarski vodič Alan Čaplar.

O grupi je u kontekstu prezentacije načina planinarske izobrazbe osnovnoškolske mladeži pisao časopis „Hrvatski planinar“ koji izdaje Hrvatski planinarski savez. Više puta učenici i voditelji predstavili su svoje planinarske aktivnosti u emisijama obrazovnog programa Hrvatske televizije.

Članovi grupe pokrenuli su ovu web-stranicu na kojoj razmjenjuju iskustva, informacije i fotografije. Također, postavljena su dva planinarska ormarića u Zapruđu – jedan u školi, a jedan na frekventnom mjestu u središtu naselja (društveni dom).

U sklopu suradnje, u prostorijama OŠ “Zapruđe” u ožujku 2007. održana je redovna izborna skupština HPD-a “Željezničar”, a učenici i roditelji u više su navrata posjetili društvene prostorije i planinarski dom HPD-a “Željezničar”. Dio bivših učenika škole i roditelja, i nakon završetka osnovnog školovanja nastavilo je s redovnim planinarskim aktivnostima i sudjelovalo u akcijama planinarskog društva (obnova planinarskog doma, planinarska škola…)

Rezultati ostvareni u OŠ “Zapruđe” mogu biti primjer i mnogim drugim školama, a iskustva predstavljaju i dobro polazište za daljnje razvijanje planinarsko-obrazovne djelatnosti u osnovnim školama na području Grada Zagreba.