Bjelolasica – plan izleta

Gorski kotar: BJELOLASICA subota 28.09.2013.

Velika Kapela je prostrano planinsko područje na južnom kraju Gorskog kotara, koje ga povezuje s Vele­bitom i Ličkom Plješivicom. U tom se, 100 km dugačkom masivu izmjenjuju se prostrane šumovite visoravni i livade, teško prohodni stjenjaci i istaknuti vrhovi. Najviša u tom masivu je Bjelolasica (1536 m), koja je ujedno i najviša planina Gorskog kotara. Ona ima oblik izduženoga hrpta vrlo strmih strana koji se diže s prostrane šumovite visoravni isprepletene privlačnim i slikovitim poljanama. U području Bjelolasice ima i divljih životinja (npr. medvjeda).

Sastanak sudionika je u subotu u 8:00 h kod škole u Zapruđu (ulica Bundek). Jutarnju pauzu za čaj i kavu imat ćemo na odmorištu Ravna Gora. Autobus nas vozi preko Mrkoplja i sela Begovo Radzolje do prostrane Vrbovske poljane ispod Bjelolasice, gdje počinje naš uspon. Uspon traje oko sat vremena, mjestimice je strm, ali nije opasan.

BEGOVO RAZDOLJE (1078 m) je najviše naselje u Hrvatskoj. Nalazi se u blizini Mrkoplja, a u samom selu su hotel »Jastreb« i nekoliko privatnih pansiona. U zimskim mjesecima Begovo Razdolje je skijaški centar. U tom selu živio je prvi planinarski vodič u hrvatskoj planinarskoj povijesti, lugar Jakob Mihelčić koji je krajem 19. stoljeća zagrebačkim planinarima pokazao putove na Bijele i Samarske stijene i na Bjelolasicu.

Vrbovska poljana je prostrana livada u podnožju Bjeolasice. Uspon na Bjelolasicu nije dugačak (oko 1 sat hoda), ali je razmjerno strm. Ići ćemo polako pa neće biti problema. Put u vršnom dijelu Bjelolasice izlazi iz šume pa se iznenada otvaraju prekrasni vidici na sve strane. Od izlaska iz šume na vršne livade do vrha stiže se za 5 minuta.

Nakon zadržavanja na vrhu uputit ćemo se po hrptu Bjelolasice prema planinarskom skloništu »Jakob Mihelčić«, koje je od vrha udaljeno 20-ak minuta hoda.

Kula (1536 m) je najviši vrh Bjelolasice, ujedno i najviša točka u masivu Velike Kapele i u cijelome Gorskom kotaru. Zahvaljujući travnatom vršnom hrptu i osamljenom položaju, s vrha se pružaju pregledni vidici na sve strane pa je to svakako jedan od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj. Najviši vrh je na najsjevernijem u nizu travnatih vršaka na hrptu Bjelolasice. Vršna točka označena je geodetskim stupom, ali je on vrlo oštećen.

Planinarsko sklonište »Jakob Mihelčić« (1460 m) drvena je kućica smještena pod samim hrptom Bjelolasice. Unutrašnjost je mala blagovaonica sa 16 ležaja, drvenim namještajem i dva stola, od kojih je jedan ukomponiran u malu apsidu iz koje se pružaju lijepi vidici na Bijele i Samarske stijene te prema Velebitu.

Nakon odmora kod skloništa spustit ćemo se drugom stazom na cestu koja vodi prema Vrbovskoj poljani. Na dvadesetak minuta hoda od Vrbovske poljane je planinarska kuća »Jančarica« o kojoj brinu mrkopaljski planinari. Od Vrbovske poljane do Begova Razdolja stiže se za otprilike dva sata laganog hoda. Put vodi slikovitim goranskim šumama (miješana bjelogorična i crnogorična). Završna točka našega izleta je Begovo Razdolje (tu će nas čekati autobus, a planiran je i susret s lokalnim palačinkama i ostalom ponudom u hotelu Jastreb). Povratak u Zagreb planiran je oko 19 sati.

SASTANAK u subotu, kod škole u 8:00 sati
UKUPNO JE PLANIRANO cca 4 sata hoda. Ponesite redovnu planinarsku opremu i pripremite si ručak iz ruksaka.
POVRATAK U ZAGREB planiran je između 18 i 19 sati.
VODIČ: Alan Čaplar (tel. 091/51-41-740, e-mail: caplar@hps.hr)
PRIJAVE ZA IZLET: Duška Marcić-Svilar (mob 099/212-0082, msduska@gmail.com) i MilicaManojlović (095/913-26-07, mmanojlovichka@gmail.com), Ana Čaplar (091/57-23-209, ana@urednik.hr)