Brezovica kod Krapine – plan izleta

Hrvatsko Zagorje: BREZOVICA I KRAPINA subota 16.11.2013.

Brezovica je osamljen istaknuti vrh koji povezuje Strahinjščicu i Kostelsko gorje, strmo povrh sutjeske rječice Krapinice. Vrh sa svih strana Zagorja privlači pozornost neobičnim i lako prepoznatljivim oblikom i odašiljačem podignutim na samome vrhu. Unatoč skromnoj nadmorskoj visini, livade ispod vrha su prekrasni vidikovci na zagorske brežuljke i na slovensko zasavlje. Brezovica je bila cilj prvog izleta grupe “Gojzeki” prije 13 godina, kada na njoj još nije bilo planinarske kuće.

Sastanak sudionika bit će u subotu u 7:30 sati kod škole u Zapruđu. Autobusom putujemo do naselja Đurmanca u blizini grada Krapine. Iz Đurmanca se šumskim putom penjemo prema vrhu Brezovice. Do vrha Brezovice bismo trebali stići nakon sat i pol uspona.

Od Brezovice nastavljamo dalje trasom Kajbumščakovog planinarskog puta prema selu Benkovcu Petrovskom (pola sata). Tu su, na livadi s lijepim vidikom planinari iz Petrovskog podigli su planinarsku kuću koju su nazvali »Ačkova hiža«.

PLANINARSKA kuća »Ačkova hiža« (455 m) je prostrana zidana prizemnica s visokim potkrovljem, koja u prizemlju ima blagovaonicu, kuhinju i sanitarni čvor, a u potkrovlju četiri spavaće sobe i skupno ležište. Pred kućom je terasa s vidikom do Medvednice i Samoborskog gorja. Kuća je nazvana »Ačkova hiža« po nadimku pokojnoga društvenog tajnika Mirka Križnika, zaslužnog za njezinu izgradnju. Kuća nema ponudu hrane i razmjerno je malena za grupu poput naše, no poslužit će nam ipak kao odmorište na putu.

Nakon odmora u planinarskoj kući nastavit ćemo dalje planinarskim putom prema Krapini. Za to će nam trebati oko 2 sata. Od kuće put vodi kratko kroz selo, pa dalje hrptom kroz šumarke i po livadama stiže do ruševine crkve Sveta Tri Kralja. Od tamo ćemo se spustiti niz Hušnjakov brijeg prema Krapini. Put će nas dovesti točno do nalazišta krapinskog pračovjeka, gdje ćemo se odmoriti prije polaska za Zagreb. Skupni razgled muzeja, koji smo prvobitno planirali, nije predviđen ovaj put zbog (pre)visoke cijene ulaznice i neodgovarajućeg radnog vremena.

Krapina je slikovit zagorski gradić u dolini Krapinice, između šumovitih završetaka Kostelskog gorja i Strahinjščice. Ovdje je administrativno središte Krapinsko-zagorske županije. Na padini Hušnjakova, uz sam centar, nalazi se poznato pretpovijesno nalazište krapinskog pračovjeka, koje je 1899. otkrio Dragutin Gorjanović–Kramberger. U parku su postavljene skulpture pračovjeka i izložba drvenih kipova na otvorenom, a u zgradi podno Hušnjakova nalazi se muzej s vrijednom zbirkom.

SASTANAK u subotu, kod škole u 8:00 sati
UKUPNO JE PLANIRANO cca 4 sata hoda.
POVRATAK U ZAGREB planiran je oko 18:30 sati.
VODIČ: Alan Čaplar (tel. 091/51-41-740, e-mail: caplar@hps.hr)
PRIJAVE ZA IZLET: Duška Marcić-Svilar (mob 099/212-0082, msduska@gmail.com) i MilicaManojlović (095/913-26-07, mmanojlovichka@gmail.com), Ana Čaplar (091/57-23-209, ana@urednik.hr)