Gorski kotar: Kamenjak i Golubinjak

subota, 24. rujna 2016.

Na ovome izletu povezujemo dva zanimljiva planinarska odredišta – brdo Kamenjak iznad Grobničkog polja i šumovitu uvalu Golubinjak kod Lokvi.

Sastanak sudionika bit će u subotu u 7.45 sati kod Osnovne škole u Zapruđu. Putujemo autobusom po autocesti Zagreb – Rijeka do Oštrovice, pa odatle do Gornjeg Jelenja i Kamenjaka. Polazište je za uspon na Kamenjak je kod napuštenog zaselka Kamenjaka na staroj riječkoj cesti Rijeka – Gornje Jelenje (Lujzijani) u travnatoj uvali između Kamenjaka i prvih obronaka Velog Pliša ispod Platka. Markacije vode građenim zavojitim putom (vojna mulatijera, nalik na Premužićevu stazu na Velebitu), oko 1 sat, sve do samoga vrha.

KAMENJAK (837m) je mala osamljena skupina strmih vapnenačkih litica što se dižu iz šume iznad istočne strane Grobničkog polja. Za cijelo brdo, umjesto naziva Kamenjak, na nekim se kartama može pronaći naziv Kamičina. U tom slikovitom hrptu koji se pruža u dužinu od 600 m u dinarskom smjeru, ističu se tri vrha; glavni vrh (V. Kamenjak, 837 m), zapadni (685 m, nije pl. obrađen) i jugoistočni (Mali Kamenjak, 771 m). Posljednji je najslikovitiji. S vrha se pruža vidik na područje od Obruča do Snježnika.

S Kamenjaka ćemo sići istim putom, a zatim se autobusom, po staroj riječkoj cesti uputiti u Golubinjak.

GOLUBINJAK je lijepa park-šuma u blizini autoceste Zagreb – Rijeka, koja iznad nje prolazi vijaduktom. U tom prirodnom parku, osim lijepih crnogoričnih stabala, ima mnogo malih špilja, polušpilja i drugih fenomena poput Golubinje i Ledene pećine, prirodnih kamenitih vrata, vidikovaca na osamljenoj stijeni i drugih. Na monolitnoj stijeni u čijem se podnožju smjestila Golubinja pećina uređeno je penjačko penjalište, a na prostranoj livadi u polju park je drvenih skulptura i kiparski atelje na otvorenom. Najveće stablo ima opseg 441 cm, prsni promjer 140 cm, a visoko je 42 metara. U Golubinjaku postoji ugostiteljski objekt.

Povratak je predviđen oko 19 sati.

SASTANAK: u subotu, u 7:45 sati kod OŠ Zapruđe (ulica Bundek)

UKUPNO JE PLANIRANO 4 sata hoda

IZLET VODI: Alan Čaplar, tel. 091/51-41-740, e-mail: caplar@hps.hr

PRIJAVE ZA IZLET: Duška Marcić-Svilar, 099/212-0082, msduska@gmail.com; Milica Manojlović, 095/913-26-07, mmanojlovichka@gmail.com