Gorski Kotar: Tuhobić kod Fužina

subota, 4. studenoga 2017.

Tuhobić je izdužena planina strmih strana što se pruža primorskim rubom goranske visoravni, od Gornjeg Jelenja prema Fužinama u dužinu od oko 5 km. Na primorsku se stranu Tuhobić spušta blago i postupno, uranjajući postupno u kraška polja, a na drugu, goransku stranu spušta se strmo 300 m u dolinu Lepenice. Lepenička je strana prekrivena gustim plaštem miješane šume koja dopire gotovo do samoga hrpta, dok je s druge strane Tuhobić travnat i ogoljen. Ni na jednoj planini ta granica između goranskih šuma i primorskih kraških terena nije tako oštra i upadljiva kao na Tuhobiću. Na izduženom hrptu Tuhobića izdižu se dva glavna vrha: Tuhobić (1109 m) i Jelenčić (1106 m). Glavno su obilježje visinskog dijela su bujne livade s lijepim vidicima.

Sastanak sudionika je u 7:30 sati ispred OŠ Zapruđe. Autobusom ćemo se uputiti po autocesti Zagreb – Rijeka do izlaza Vrata kod Fužina. Najprije je predviđen posjet špilji Vrelo koja se nalazi uz jezero Bajer, a nakon toga uspon na vrh Tuhobić.

FUŽINE (723 m) su slikovito goransko naselje na obali umjetnog Bajerskog jezera, okruženo šumovitim padinama Bitoraja, Viševice, Kobiljaka i Tuhobića. Kroz naselje vodi cesta Karolina izgrađena između 1726. i 1732. godine, kada je naselje i nastalo. Jezero Bajer nastalo je izgradnjom brane za potrebe hidroelektrane »Nikola Tesla« u Triblju u Vinodolu. Puni se vodom iz Lokvarskog jezera podzemnim kanalom, a iz Bajera voda otječe kanalom preko Ličkog polja pod masivom Kobiljaka do Triblja. Površina mu je oko 0,5 km2.

ŠPILJA VRELO otkrivena je prilikom radova oko jezera Bajer i uređena je za turistički posjet. Ulaz se nalazi na istočnoj obali uz asfaltnu cestu koja povezuje Fužine sa starom riječkom cestom. Dužina špilje je 310 m, a od toga se turističkim razgledavanjem može vidjeti oko 180 m. Kroz špilju protječe potok koji tvori zanimljiva jezerca. Razgledavanje traje 20-30 minuta.

Uspon na Tuhobić ćemo započeti na Gornjem Jelenju, odakle do vrha ima sat i pol uspona, a otprilike toliko vremena će nam trebati i za silazak. Na putu nema planinarskih domova, nego ćemo za odmor iskoristiti ugostiteljske kapacitete u Fužinama.

TUHOBIĆ (1109 m) je vrh lijepog travnatog bila i strmih strana s kojega se pruža dobar vidik na Riječki zaljev, Učku, Snježnik, Risnjak, Medviđak, a u dubini na izviđački dom »Lepenica«, jezera Lepenicu i Bajer i riječku autocestu s obje strane tunela. Osobito je zanimljivo kako je ovdje izrazita i oštra granica između goranske i primorske vegetacije; dok se prema primorju spušta travnata i kamenita padina, goranska je strana cijela pokrivena šumom. Na vrhu je razrušeni geodetski stup, tuljac za žig te uzidani metalni žig.

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika u Gorskom kotaru u području Tuhobića izvest će izlet na neko lakše dostupno brdo. Hranu i piće treba nositi sa sobom. Potrebno je ponijeti toplu odjeću.

Povratak u Zagreb predviđen je oko 20 sati.

SASTANAK: u subotu u 7:30 ispred OŠ Zapruđe

IZLET VODI: Alan Čaplar, tel. 091/51-41-740, e-mail: caplar@hps.hr

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.