Hrvatsko zagorje: Picelj

subota 1. veljače 2020.

Hrvatsko zagorje je brežuljkast kraj u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, u savsko-dravskom međuriječju. Najveći dio Zagorja čine brežuljci i humci blagih nagiba i zaobljenih vrhova, pokriveni oranicama, vinogradima i raštrkanim zaselcima, a omeđeni šumovitim gorama strmih strana. Upravo ti zeleni brežuljci daju Zagorju njegovu specifičnu sliku.

Središnje mjesto među zagorskim planinama zauzima najveća i najviša Ivanščica, koja Zagorje dijeli na dvije kotline. Na nju se na zapadu nadovezuje Strahinjščica. Zapadni i najpitomiji dio Zagorja čine slikoviti brežuljci Kostelskoga gorja, među kojima jedino Cesargradska i Kuna gora imaju donekle planinski karakter. Sa sjevera Zagorje omeđuju šumovito Maceljsko gorje i Ravna gora, a na istočnom kraju Zagorja, kao zid iznikao iz ravnice, izdiže se stjenoviti Kalnik koji se dalje prema istoku blago spušta prema Bilogori.

Širom Zagorja ima mnogo vrijednih povijesnih spomenika iz feudalnog doba i ruševina srednjovjekovnih zamkova. Većina njih nalazi se na slikovitim, ali teško pristupačnim i strmim brežuljcima, uvijek na dominantnom položaju širokog vidika zbog čega su ujedno i privlačne planinarske točke.

Mi ćemo ovaj put posjetiti zabočki kraj i planinarsku kuću Picelj. Cijelo zabočko područje nigdje ne premašuje 300 metara visine, ali je pruža sasvim lijepe mogućnosti za planinarenje.

Sastanak sudionika je u subotu u 7:10 sati na Glavnom kolodvoru (središnja dvorana). Vlakom ćemo se uputiti do Zaboka. Vlak polazi u 7:33 sati, a stiže u Zabok u 8:33 sati. Od željezničke stanice uputit ćemo se lijepim zagorskim brežuljcima do planinarske kuće “Picelj”. Iako nije osobito visok, s hrpta na kojemu se nalazi planinarska kuća pružaju se široki vidici na sve strane svijeta. Na putu se prolazi kroz zanimljiva sela, i uz lijepe crkvice. Posjetit ćemo vršak Klupca. Planinarit ćemo ukupno oko 4 sata.

Planinarska kuća Picelj (212 m) nalazi se na vrhu vrlo razglednog brijega Piclja. To je stara drvena kuća preseljena s područja Jastrebarskog u slikovit zagorski kraj. Pored kuće, na strmini ispod terase, nalazi se mali botanički vrt autohtonog bilja koji su uredili članovi zabočkog PD-a Zagorske steze. Kuća je otvorena po dogovoru, i ima ponudu jednostavnih pića.

Nakon dužeg odmora kod planinarske kuće, vratit ćemo se drugim putom u Zabok, gdje ćemo se ukrcati na vlak koji polazi u 16:00, a u Zagreb stiže u 17:07. (idući vlak polazi u 17.44, a u Zagrebu je u 18:55, no mi planiramo stići na raniji vlak 🙂

SASTANAK

u subotu 1. veljače 7:10 na Glavnom željezničkom kolodvoru

IZLET VODE

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.