Izlet na Ivanščicu u Hrvatskom zagorju: Belecgrad

Belec – Eko-staza Belice – planinarski dom »Belecgrad« – Belecgrad (– Belige) – Belec

subota 14.03.2015.

Ivanščica je najviša i najveća planina u Hrvatskom zagorju. Ima slična obilježja kao i Medvednica, s kojom je položena usporedo: pretežno je šumovita, a okosnica reljefa je 27 km dugački hrbat s kojeg se na obje strane spuštaju gorska rebra i među njima duboko usječene gorske doline. Poznato je da se u srednjem vijeku Ivanščica nazivala Očura, a svoje sadašnje ime dobila je, kao i mjesto Ivanec, po katoličkom redu ivanovcima. O bogatoj prošlosti svjedoči čak šest starih utvrda koje su danas popularne planinarske točke: Loborgrad, Belagrad, Belecgrad, Milengrad, Oštrcgrad i, najistočniji, Grebengrad.

Sastanak sudionika je u 8:00 sati kod OŠ Zapruđe (Ulica Bundek). Autobusom idemo do Belca.

BELEC (271 m) je slikovito zagorsko mjesto na cesti Zlatar – Budinščina, poznato po župnoj crkvi Marije Snježne, jednom od najvažnijih spomenika barokne arhitekture u Hrvatskoj. Crkva je opasana slikovitim cinktorom, a unutrašnjost joj je ukrašena vrijednim baroknim inventarom. Osobito je lijepa propovjedaonica, vjerojatno naš najljepši barokni spomenik, a i ograda kora. Unutrašnjost je oslikao poznati barokni slikar Ivan Ranger.

Iz središta Belca put nas vodi najprije položito u zaselak Juranščinu, odakle prema Ivanščici vode dva puta. Odabrat ćemo poučnu ekostazu Belice (2 h) koja vodi lijevo od ceste, a obilježena je plavim, zelenim i žutim simbolima vode, šume i alpskog jaglaca.

PLANINARSKA KUĆA BELECGRAD (440 m) nalazi se u malenoj kotlini ispod srednjovjekovne utvrde Belecgrad, na proplanku uz potok Branu. To je zidana kuća s dvije blagovaonice, kuhinjom i sanitarnim čvorom u prizemlju te spavaonicama u potkrovlju. Pokraj kuće na livadi su klupe i igralište. Od planinarske kuće kratkim se usponom stiže do Belec­grada koji strši na brijegu iznad doline.

BELECGRAD (520 m) prvi se put spominje 1330. godine. Nalazi se na vrhu stožastog brijega strmih strana, sklonjen u usječenoj dolini potoka Brane, između Mindžalovca i Beliga. U grad se ulazilo kroz vrata koja su bila zaštićena velikom kulom, a stanovalo se u drugom dijelu. Dvorište je s jedne strane bilo zaštićeno zidovima, a s druge zgradama u kojima su bili prozori poput strijelnica. Zidine su prilično dobro sačuvane.

Kod doma su predviđene igre i zabava. U poslijepodnevnim satima uputit ćemo se povratno prema Belcu, gdje će nas čekati autobus. Povratak u Zagreb predviđen je između 19 i 20 sati.

SASTANAK: u subotu, u 8:00 sati kod OŠ Zapruđe (ulica Bundek)
UKUPNO JE PLANIRANO 4 sata hoda
IZLET VODI: Alan Čaplar, tel. 091/51-41-740, e-mail: caplar@hps.hr
PRIJAVE ZA IZLET: Duška Marcić-Svilar, 099/212-0082, msduska@gmail.com; Milica Manojlović, 095/913-26-07,
mmanojlovichka@gmail.com; Ana Čaplar, 091/57-23-209, ana@urednik.hr

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.