Izlet na Japetić

Samoborsko gorje: JAPETIĆ subota 01.02.2014.

Planirani zimski izlet na Vinicu kod Duge Rese zbog nepovoljnih okolnosti povezanih uz željezničke veze prema Dugoj Resi zamijenjen je autobusnim izletom na drugo odredište – Samoborsko gorje. Japetić je vrh u zapadnom dijelu Samoborskog gorja i najviši dio tog gorja. Za razliku od nešto nižih Oštrca i Plešivice, vršni dio Japetića ima oblik prostrane, oko 2 km duge visoravni na kojoj se izmjenjuju slikovite livade i šuma. Od Japetića se prema sjeveru nastavljaju nepravilne gorske kose koje se također odlikuju lijepim livadama i vidicima. U njegovom podgorju nađene su grobnice ilirskog plemena Japoda, pa zbog toga neki u imenu vrha naziru povijesni trag Japoda. U vršnom dijelu Japetića dio šume ima status rezervata šumske vegetacije.

Sastanak sudionika izleta je u subotu 1. veljače u 8:00 kod škole u Zapruđu. Autobusom se vozimo najprije do grada Samobora. Iza Samobora ulazi se u Lipovečku dragu, i njome stožemo do Šoićeve kuće u Malom Lipovcu, odakle počinje pješačenje. Od Šoićeve kuće do Japetića stiže se za sat i pol uspona. Zanimljivo je da je na putu kojim se penjemo prema Japetiću nekoć bila šumska željeznica koja je služila za spuštanje drvene građe do Šoićeve kuće, gdje je bila pilana. Najprije ćemo se popeti na vrh Japetića i – tko bude želio – na razglednu piramidu, a zatim se uputiti do planinarskog doma. Od Šoićeve kuće do vrha ima oko sat i pol hoda.

Japetić (879 m) je najviši vrh Samoborskog gorja. Na vrhu je šumovita glavica koja se uzdiže malo iznad livada. Razgled s vrha omogućava 12 metara visoka željezna piramida, postavljena 1960. godine. Zanimljivo je da je ta piramida stajala na najvišem vrhu Medvednice dok ondje nije sagrađen TV-toranj, a piramida u dijelovima premještena sa Sljemena i ovdje ponovno sastavljena. Šuma na vršnom dijelu Japetića ima status posebnog rezervata šumske vegetacije (površina 29 ha). Vršni dio završava livadom Žitnicom koja se strmo ruši prema Jastrebarskom. Na vrhu livade Žitnice stoji planinarski dom.

Pl. dom »Žitnica« na Japetiću (815 m) nalazi se oko 1 kilometar jugozapadno od vrha Japetića, na vrhu strme livade Žitnice. Od doma je preko livade otvoren izvanredan vidik na jaskansko podgorje i pokupsku ravnicu. Dom je otvoren vikendom i dobro opskrbljen, a njime upravljaju HPD »Jastrebarsko« i grad Jastrebarsko. U domu se može kupiti jelo i piće, no zbog gužve uputno je sve što trebate ponijeti sa sobom.

Ako bude snijega uživat ćemo u zimskim radostima (sanjkanje i sl.), a ako ne bude prilagodit ćemo se okolnostima na terenu. Nakon odmora put će nas voditi po lijepim livadama spuštajući se prema živopisnom selu Dragonošu. Iznad Dragonoša je vrh zvan Pljovica (760 metara), a od sela je lijep pogled prema Žumberku. Od tamo ćemo se spustuti ponovno do Šoićeve kuće, gdje će nas čekati autobus.

Povratak u Zagreb planiran je između 18 i 19 sati.

SASTANAK u subotu u 8:00 sati, kod škole u Zapruđu
UKUPNO JE PLANIRANO cca 4 sata hoda. Ponesite redovnu planinarsku opremu i pripremite si ručak iz ruksaka.
POVRATAK U ZAGREB planiran je između 18 i 19 sati.
VODIČ: Alan Čaplar (tel. 091/51-41-740, e-mail: caplar@hps.hr)
PRIJAVE ZA IZLET: Duška Marcić-Svilar (mob 099/212-0082, msduska@gmail.com) i MilicaManojlović (095/913-26-07, mmanojlovichka@gmail.com), Ana Čaplar (091/57-23-209, ana@urednik.hr)

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Ako ste zainteresirani za ovaj izlet, molimo da potpisanu suglasnost i uplatu za troškove prijevoza obavite do 4.1.2014.(petak)

  • kod Duške (učionica 8, prizemlje)
  • kod Milice (učionica kemije, II. kat)
  • za “Gunduliće” kod Ane Čaplar