Izlet na Okić s orijentacijskom vježbom i natjecanjem

subota 06.12.2014.

Na ovome izletu cilj nam je posjetiti Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje i jednu od naj­za­nimljivijih starih gradina na širem zagrebačkom području. Okić je prirodni produžetak grebena Plešivice koji se nalazi na samom jugozapadnom rubu Samoborskog gorja i dobro je uočljiv iz posavske ravnice i Zagreba.

Sastanak sudionika je u 8.00 sati kod Osnovne škole u Zapruđu. Autobusom ćemo se uputiti po staroj karlovačkoj cesti prema Svetom Martinu pod Okićem i dalje do zadnje autobusne stanice u Podgrađu, odakle počinjemo planinariti. Od Podgrađa se do Okića stiže se za sat vremena hoda. Pod Okićem je planinarski dom. Od doma ćemo se popeti na Okić (10 minuta uspona). U sklopu izleta predviđena je orijentacijska vježba s kompasima i uzbudljivo orijentacijsko natjecanje u dvije kategorije: 1. djeca, 2. roditelji.

OKIĆ (499 m) je strma stožasta hridina kojom na istoku završava hrbat Plešivice. S njenoga se vrha pruža lijep vidik na Pokuplje i Zagreb. Ostaci stare gradine na vrhu, izvrsno prilagođeni terenu daju naslutiti nekadašnji oblik i veličinu. Gradina se prvi put spominje 1183., a služila je do 1616. U svojoj povijesti često je mijenjala vlasnike, a u područje pod njime u više su navrata prodrle turske čete. Stijene s južne strane Okića odavna su alpinističko vježbalište, pa ćemo možda tamo vidjeti i alpiniste.

PL. DOM »Dr. MAKS PLOTNIKOV« POD OKIĆEM (411 m) nalazi se u podnožju Okića, nedaleko od zadnjih kuća zaselka Gornji Gorički. To je drvena montaqna kuća sa zidanim podrumom, koja je trebala biti zamjena dotrajalom planinarskom skloništu na Samarskim stijenama u Gorskom kotaru, ali je zbog nesavladivih poteškoća s prijenosom u neprohodno područje stijena, prepuštena samoborskim planinarima. Kuća je otvorena, te se može dobiti hrana i piće.

Nakon razgleda Okića i orijentacijskih aktivnosti, krenut ćemo prema Svetom Martinu pod Okićem (dužim putem, ukupno oko sat i pol), gdje će nas čekati autobus za povratak u Zagreb. Na ovom izletu nema mnogo hodanja ali će nam vrijeme biti ispunjeno orijentacijskim aktivnostima. Obavezna je zimska oprema (topla odjeća, kapa, šal, rukavice i dr.).
Povratak u Zapruđe je predviđen između 18 i 19 sati.

PRIJAVE: kod Duške i Milice
SASTANAK: u subotu 6. prosinca u 8.00 kod Osnovne škole Zapruđe
IZLET VODI: planinarski vodič Alan Čaplar, tel. 091/51-41-740, e-mail: caplar@hps.hr

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Plan izleta u pdf formatu pogledajte na linku: letak-za-okic-2014-12-06