Snježnik

Izlet na Snježnik

Došlo je vrijeme za naš drugi izlet. Ovaj puta krećemo na izlet na Platak i Snježnik u nadi da će vrijeme biti na našoj strani (dugoročna vremenska prognoza nas ohrabruje!) i da Alan neće ponovo biti u prilici mijenjati plan izleta.

Za početak malo panoramskih fotografija (da vidite kako je tamo lijepo i shvatite da ovaj izlet nikako ne smijete propustiti)

Panorama sa Snježnika
Panorama Snježnika, foto Dobri(slav) Klement (davne) 2003.
Dom na Snježniku
panorama napuštene planinarske kuće 14 m ispod vrha, foto Dobri(slav) Klement (davne) 2003.

A zatim slijedi plan izleta.

PLATAK I SNJEŽNIK subota, 17. studenoga 2012.

Na ovome izletu cilj nam je posjetiti Snježnik, jedan od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj. Snježnik i skupina njegovih vrhova pruža se između Obruča i Risnjaka poput 10 km dugačkog hrpta u smjeru sjeverozapad – jugoistok. Taj hrbat nigdje se ne spušta ispod 1300 m, a u njemu se ističe pet vrhova viših od 1400 m. Njihov se niz dalje nastavlja prema slovenskom Snežniku, udaljenom 20 km. Visinsko područje Snježnika je obuhvaćeno granicama Nacionalnog parka Risnjak.

Sastanak sudionika izleta je u subotu 17. studenoga u 8:00 kod škole u Zapruđu. Putujemo autobusom po autocesti Zagreb – Rijeka do Fužina, a zatim preko Gornjeg Jelenja do Platka.

PLATAK (oko 1100 m) je prostrano područje s nekoliko slikovitih livada, okruženo obroncima Jase­novice (1138 m), Sljemena (1327 m) i Radeševa (1364 m). Tu se nalaze domovi »Sušak« i »Platak«, lugarnica i nekoliko skijaških vučnica. Platak je zbog svoje klime i lijepih livada ugodno ljetovalište, a zimi skijalište Riječana.

S Platka krećemo uzbrdo po Rimskoj cesti, krateći njene zavoje prema Snježniku. Za uspon na Snježnik s Platka treba sat i pol. Zadnjih pola sata uspon vodi grebenskim putem. Za povratak ćemo koristiti put kroz “Grlo”. Treba računati da na putu nemamo osiguranu prehranu, već ju treba uzeti sa sobom. Čvrste objekte imamo samo na početku i na kraju puta.

VRH SNJEŽNIKA (1506 m) je slikovit kameniti greben okružen strmim cvjetnim livadama. Zahvalju­jući izdvojenom položaju i visini, jedan je od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj. Osobito su dojmljivi vidici na Risnjak, slovenski Snežnik, Obruč, Učku i Riječki zaljev s kvarnerskim otocima. Ime je dobio po velikim količinama snijega koji se unatoč blizini mora zadržava sve do proljeća. U neposrednoj blizini vrha nalaze se prirodna staništa runolista, a 14 m ispod vrha napuštena planinarska kuća.

Po povratku na Platak planirano je zadržavanje i odmor prije puta. Povratak u Zagreb predviđen je oko 20 sati.

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

SASTANAK: u subotu u 8:00 ispred OŠ Zapruđe
Ukupno je planirano 4 sata hoda.
OPREMA: potrebno je ponijeti “zimsku opremu”: šal, kapa, rukavice, čvrste cipele, jakna – na terenu već može biti snijega.
IZLET VODI: planinarski vodič Alan Čaplar, tel. 091/51-41-740, www.alan-caplar.iz.hr
PEDAGOŠKO VODSTVO : Duška Marcić-Svilar, mob 099 212 0 82 , msduska@gmail.com
Milica Manojlović, mob. 095 913 26 07, mmanojlovichka@gmail.com
CIJENA (na bazi 50 putnika) : 70 Kn*
Zainteresirani za izlet do petka 09. studenog 2012. trebaju predati potpisanu suglasnost i novac učiteljicama Duški / učionica 8 prizemlje ili Milici / učionica kemije drugi kat.

*Oni koji su bili na prvom izletu (izlet na Oštrc , umjesto Japetića) i izjasnili su se da višak novca (15 kn po osobi) zadržimo za izlet na Platak, molimo da uplatu umanje za navedeni iznos. Oni koji nisu bili na prvom izletu uplatu umanjuju za 25 kn.

Imajte na umu da novac koji je ostao od prvog izleta nije rezervacija za mjesto u autobusu. Zato vas molimo da se što prije prijavite, jer smo ograničeni brojem mjesta u autobusu.

Plan izleta u .doc formatu možete skinuti na slijedećem linku:
Letak za Snjeznik -2012-11-17