Izlet na Žumberak i Samoborsko gorje

Predposljednji izlet je pred nama, nadamo se da ste spremni!

ŽUMBERAK I SAMOBORSKO GORJE subota 04.05.2013.

Žumberak i Samoborsko gorje čine jedinstvenu gorsku cjelinu koja nema stroge granice – podjela na dvije planine različitog imena je više tradicijskog karaktera. Na ovome izletu upoznat ćemo malo posjećivani i malo poznati prijelazni dio između Žumberka i Samoborskog gorja, koji se odlikuje zanimljivim starim selima, dubokim dolinama te lijepim šumama, a izlet na kraju začiniti usponom na vrh Noršićke Plešivice, koji se odlikuje izuzetnim vidikom. Cijeli prostor zaštićen je kao park prirode.

Polazak autobusa bit će u 8:00 sati od škole u Zapruđu. Autobusom ćemo se uputiti preko Bregane do odvojka na žumberačkoj panoramskoj cesti za selo Kravljak, malo iza Stojdrage.

STOJDRAGA je poznato žum­beračko selo na cesti iz Bregane za Gornju Vas. Po­četkom 20. stoljeća imala je važnu ulogu u razvoju planinar­stva u Žumberku jer su planinari i izletnici mogli prenoćiti u planinar­skom skloništu u žup­nom dvoru, za koje se bri­nuo župnik Sergej Trbo­je­vić. Na brijegu iznad sela stoji grkokatolička crkva Sv. Jurja, a uz cestu znamenit Mile­nijski križ, podignut 1925. go­dine o tisućgodiš­njici Hr­vat­­skoga kraljevstva. Tada je ovdje bilo uređeno odmoriš­te Hrvatskog automobilnog kluba.

Najprije ćemo se uputiti pješice do sela Kravljaka (pola sata hoda), odakle ćemo se zatim spustiti starim šumskim putom u dolinu riječice Breganice (sat vremena hoda, nizbrdo).

KRAVLJAK (504 m) je živopisno selo na rubu Žumbe­rač­kog gorja, smješteno na samom hrptu između vrhova Kičera i Tuščaka. Zahva­ljujući osamljenom položaju, u njemu je sačuvano mnogo starinskih kuća pa je Kravljak tako pravo malo etnoselo. U blizini se nalaze ostaci male srednjovjekovne gradine Tuščak.

U dolini Breganice nadomak sela Koretića nalazi se Žumberačko eko-selo, a nešto dalje je planinarska kuća »Scout«, kod koje ćemo se odmoriti.

Planinarska kuća Scout (360 m) nalazi se u Noršićkom jarku, na pro­stranoj livadi sa svih strana okruženoj šumom. Kuća se sastoji od dva dijela. U manjoj brvnari su dvije blagovaonice i mala kuhinja, a u većoj spavaonice. U blizini je obzidani izvor. Kuća nije opskrbljena, pa hranu i piće (osim vode, koja se može natočiti na izvoru) svakako treba ponijeti sa sobom!

Od kuće se put konstantno penje (sat vremena) do Noršić Sela. To se selo nalazi na padinama Noršićke Plešivice, travnatog vrha s lijepim vidikom. Na vrh ćemo se uspeti i to će biti najviša točka izleta (20 minuta uspona). Autobus će nas čekati na zadnjoj autobusnoj stanici linije za Noršić Selo, koja je udaljena 20-ak minuta od sela.

SASTANAK u subotu, kod škole u 8:00 sati
UKUPNO JE PLANIRANO 5 sati hoda
POVRATAK U ZAGREB planiran je između 18 i 19 sati.
VODIČ: Alan Čaplar (tel. 091/51-41-740, e-mail: caplar@hps.hr)
PEDAGOŠKO VODSTVO: Duška Marcić-Svilar (mob 099/212-0082, msduska@gmail.com) i MilicaManojlović (095/913-26-07, mmanojlovichka@gmail.com)