Ravna gora

Planinarski izazov za svibanj

Izazov za svibanj 2021. je Ravna gora najsjevernija i (uz Kalnik) najzanimljivija planina Hrvatskog zagorja. Njezine su južne padine neobično strme za bregovito Zagorje, pa razmjerno niski vrhovi i pridjev »ravna« u nazivu, lako mogu zavarati neupućene. Ipak, iako veličinom i visinom malena, Ravna gora u svojim njedrima krije niz zanimljivih planinarskih odredišta; stijene i vidikovce sa širokim vidicima, dvije planinarske kuće, brojne potoke, nekoliko špilja i lijepu šumovitu kotlinu unutar gorskoga vijenca. Za planinarenje je najzanimljiviji zapadni dio Ravne gore, gdje se nalaze dvije planinarske kuće. Taj je dio ujedno i najstrmiji, a odlikuje se širokim vidicima na dolinu Bednje, brojne brežuljke i na Maceljsko gorje.

Kao dokaz posjeta priznat će se fotografija kod Filićevog doma, piramide na vrhu, crkvice sv. Tri kralja ili kod doma „Pusti duh“.

Preporučujem polazak od dvora Trakošćana. Put je dug oko 2 sata (pažljivo pratite markacije, nemojte ići feratom preko Velikih pečina). Od motela Trakošćan se za otprilike sat vremena stiže do sela Vrbanići, a dalje se za još sat vremena šumom stiže na vršni hrbat Ravne gore. Na hrptu se nalaze dvije planinarske kuće („Pusti duh“ lijevo i „Filićev dom“ desno), crkvica i nekoliko vidikovaca. Preporučuje se odmor u planinarskom domu „Filićev dom“. Za povratak se koristite istim putom.

Trakošćan je najpoznatiji i najljepši srednjovjekovni zamak u Zagorju. Sagrađen je u 14. stoljeću, a temeljito obnovljen sredinom 19. stoljeća u neogotičkom stilu. Danas je u njemu zanimljiv muzej velikaškog života u 25 soba, zbirka oružja i galerija slika. U okolici dvorca uređena je park-šuma s jezerom, koja upotpunjuje skladnu cjelinu krajolika s romantičnim zamkom.

Trakošćan

Planinarska kuća »Pusti duh« (672 m) nalazi se u predjelu lijepe borove šume, 500 metara sjeverozapadno od vrha Ravne gore. To je romantična zidana prizemnica uređena u lovačkom stilu. Kuća je zimi zatvorena. Njezin neobičan naziv potječe od naziva šume u kojoj se nalazi.

Planinarska kuća »Pusti duh«, Ravna gora

Crkvica sveta Tri kralja nalazi se na hrptu Ravne gore, u blizini vrha na kojem stoji 11 metara visoka razgledna piramida. Crkvicu sv. Tri kralja je 1629. dao sagraditi grof Ivan Drašković. Iako je od tada nekoliko puta stradala u požaru i dva put temeljito obnovljena, do danas je ostalo sačuvano mnogo elemenata njezinog prvobitnog ranobaroknog stila.

Planinarski dom Filićev dom (660 m) stoji na glavnom grebenu Ravne gore, oko 500 m istočno od vrha, odnosno 15 minuta od „Pustog duha“. Pred domom su ljuljačke za ljetni odmor, vidikovac Balkon, a iza doma igralište. S vidikovca Balkon lijep je vidik na dolinu Bednje i na Trakošćan.

Planinarski dom Filićev dom, Ravna gora