Bilogora, Kamenitovac

Bilogora: Kamenitovac

Nakon godinu i pol dana pauze napokon na okupu.
Pozdravljamo naše nove članove i želimo im dobrodošlicu uvjereni da će  s veseljem u planinarskom duhu postati  istinski i strastveni Gojzeki!

Naš prvi izlet je za nas stare Gojzeke pomalo neobičan jer ovaj puta nismo organizirali prijevoz autobusom već osobnim automobilima.

Osnovne informacije

GDJE IDEMO? Bilogora
KAKO PUTUJEMO?  Osobnim automobilom
GDJE I KADA SE SASTAJEMO?
U 7:40 sastanak u Ulici Damira Tomljanovića (kod školskog igrališta) – organizirani polazak u 7:45
ILI u Bjelovaru  – pričekati na parkiralištu spomen-područja Barutana u 9:00 sati ( ne trebate doći pred školu)
ILI osobno doći do planinarskog doma Kamenitovac oko 9:15 ( ne trebate doći pred školu)

Bilogora, Kamenitovac
Planinarski dom Kamenitovac na Bilogori

Plan izleta – Bilogora: Kamenitovac

Poziv na jednodnevni planinarski izlet Planinarske grupe OŠ »Zaprude« – HPD »Željezničar« na Bilogoru, Kamenitovac u subotu 2. listopada 2021.

Zbog organizacijskih i epidemioloških okolnosti za prijevoz do Bilogore i natrag koristit će se osobni automobili, u vlastitoj organizaciji sudionika izleta. Organizirani polazak bit će u subotu u 7:45 h od igrališta kod OŠ Zapruđe (uobičajeno polazište na izlete Gojzeka), a možete nam se pridružiti u 9:00 sati u Bjelovaru (pričekati na parkiralištu spomen-područja Barutana) ili osobno doći oko 9:15 h do planinarskog doma Kamenitovac. Putujemo trasom Zagreb – Bjelovar – Veliko Trojstvo – Maglenča. Molimo proučite autokartu i podesite navigaciju, nećemo se čekati na putu.

Prehrana u planinarskom domu nije organizirana te su svi sudionici obavezni opremiti se sukladno okolnostima. Molimo nemojte računati na hranu i piće u planinarskom domu, nego ponesite hranu i piće sa sobom, u ruksaku. U slučaju povišene temperature ili bilo kakvih zdravstvenih simptoma sudionici su obavezni ostati kod kuće i suzdržati se od sudjelovanja na izletu. Molimo da vodite računa o svojem i tuđem zdravlju te da se pridržavate uputa vodiča.

Po svojoj visini Bilogora je najmanja, ali po svojoj površini jedna od najvećih hrvatskih gora. Premda se u geografskom smislu ubraja među humlje, ona je zbog svoga položaja usred prostrane ravnice uočljiva i istaknuta. Proteže se u dužinu od 70 km u smjeru sjeverozapad–jugoistok, povezujući planine Hrvatskog zagorja i slavonske planine. S jedne se strane postupno spušta u dolinu rijeke Česme, a s druge je jače rasčlanjuje potok Bjelovacka na njezine ogranke na jugoistoku. Iako neznatne visine, ona je razvodnica između savskog i dravskog porječja. Ime Bilogore odgovara njezinu obliku (bilo), ali je ono vjerojatno nastalo od pridjeva bijel (Bijela gora, slično kao i Bjelovar).

Sastanak sudionika bit će u 7.45 sati kod škole. Automobilima ćemo se uputiti do Bjelovara, a odatle krenuti dalje prema V. Trojstvu i selu Maglenči, gdje je planinarski dom Kamenitovac. Planiramo obići kružnu turu planinarskom obilaznicom »Bilogorskim stazama« (cca 4 sata hoda). Točna trasa hodanja ovisi o vremenskim prilikama na dan našeg izleta i ostalim okolnostima. Iako je Bilogora niska, treba računati da je izlet sasvim planinarski – tj. da ima i uzdbrdica i nizbrdica.

PL. DOM »KAMENITOVAC« (242 m) nalazi se na hrptu pitomog brežuljka Kamenitovca povrh sela Maglenče, na rubu šume Mačjak. Od doma se pruža prekrasan pogled na bjelovarsku dolinu, Kalnik i Zagorje. Domom upravlja HPD »Bilogora« iz Bjelovara. Ugostiteljske usluge u domu pruža ugostiteljsko poduzeće »Jelen« iz Maglenče koje je dom imenovalo još i pansionom »Planinarac«. U domu se može naručiti hrana, a i piće.

POLAZAK: u subotu 2. listopada u 7:45h pokraj igrališta škole
OPREMA: Potrebno je ponijeti opremu za planinarsku opremu, čvrste cipele, odjeću prikladnu za planinarenje.
IZLET VODI: planinarski vodič Alan Čaplar, tel. 091/51-41-740, e-mail: caplar@hps.hr, Duška Marcić-Svilar, 099/212-0082, msduska@gmail.com

Vodič zadržava pravo izmjene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti.