Pogled s Kamenih svata na Medvednici

Medvednica: Kameni svati

Došlo je vrijeme za naš drugi izlet u ovoj školskoj godini.
Ovaj puta je plan obići dio zapadnog dijela Medvednice i to u NEDJELJU, 28. studenoga.
S obzirom na loše epidemiološke okolnosti i ovaj izlet nećemo organizirati autobusom već na mjesto okupljanja doći ćemo osobnim prijevozom.

Osnovne informacije

KUDA IDEMO: Kameni svati, Medvednica
OKUPLJANE: 8:30 sati na parkiralištu na Ponikvama, na kraju Zelene magistrale. Od Zapruđa do Ponikvi treba oko pola sata vožnje.

Prehrana i boravak u planinarskoj kući Kameni svati i planinarskom domu Glavica nisu organizirani te molimo ponesite hranu i piće sa sobom, u ruksaku.

U slučaju povišene temperature ili bilo kakvih zdravstvenih simptoma sudionici su obavezni ostati kod kuće i suzdržati se od sudjelovanja na izletu. Molimo da vodite računa o svojem i tuđem zdravlju te da se pridržavate uputa vodiča.

Pogled s Kamenih svata na Medvednici
Pogled s Kamenih svati na Hrvatsko zagorje

Plan izleta – Medvednica, Kameni svati

Područje Zapadne Medvednice planinarski je popularno zbog lake pristupačnosti nizu privlačnih ciljeva: livadama na Ponikvama, domu Glavica i špilji Veternici, gradini Susedgrad, strmim stijenama Kamenih svata te planinarskoj kući u njihovoj blizini. Budući da je taj dio izdvojen od središnjeg dijela Medvednice ovdje nema ni previše posjetitelja, pa ga mnogi planinari vole kao mirniji kutak Medvednice. Taj je dio Medvednice pokriven gustim i nepreglednim šumama, osim u području Ponikvi, gdje su se pojavili izraziti krški oblici, neuobičajeni za Medvednicu i unutrašnjost Hrvatske. Jedno od obilježja svojstvenih kršu je i pojava špilja, među kojima se Veternica ističe kao jedna od najdužih u Hrvatskoj. Visina toga prostranog a malo poznatog područja je ujednačena i nigdje ne prelazi 600 m, a nema ni vrhova koji bi se isticali visinom.

Sastanak sudionika bit će u NEDJELJU u 8:30 sati na parkiralištu na Ponikvama. Od Ponikvi ćemo se uputiti planinarskim korakom prema zapadu, u smjeru Kamenih svata. Put vodi stalno šumom i ne pruža vidika, a može biti blatnjav. Od Ponikvi do Kamenih svata stiže se za sat i pol hoda.

Kameni svati (482 m) su skupina dolomitnih stijena osovljenih na zapadnom rubu Medvednice. Prema narodnoj predaji, stijene su nastale tako što je mladoženjina majka, nezadovoljna budućom snahom, kletvom okamenila svatove. O tome govori i pjesma »Kameni svatovi« Augusta Šenoe, napisana 1869. godine. S Kamenih svata pruža se lijep vidik na Samoborsko gorje i dio Hrvatskog zagorja.

Pl. kuća »Kameni svati« (480 m) je skromna drvena prizemnica smještena u šumi 5’ od vidikovca. Otvorena je nedjeljom, a od dežurnog se planinara može dobiti osvježenje i čaj. Izletnike koji Kamene svate posjete bar jedanput u svako godišnje doba PD Susedgrad nagrađuje lijepom značkom. Posjet se dokazuje žigovima u dnevniku Četiri godišnja doba na Kamenim svatima, koji se može nabaviti u kući.

Od Kamenih svata uputit ćemo se do planinarskog doma Glavica, gdje je mjesto za odmor. Do doma Glavica ima oko sat i pol hoda.

Pl. dom »Glavica« (420 m) podignut je na obronku gorske kose Glavica, usred bujnog šumskog zelenila. Pred domom je velika terasa s koje se pruža lijep vidik na zapadni dio Zagreba. Dom se nalazi neposredno iznad špilje Veternice.

S Glavice ćemo se uputiti natrag prema Ponikvama, za što treba oko pola sata laganog hoda.

OKUPLJANJE: u nedjelju 28. studenoga u 8:30 h na Ponikvama
OPREMA: Potrebno je ponijeti opremu za planinarsku opremu, čvrste cipele, odjeću prikladnu za planinarenje.
IZLET VODE: Alan Čaplar, 091/51-41-740, alan.caplar@hps.hr i Duška Marcić-Svilar, 099/212-0082, msduska@gmail.com

PRIJAVE KOD DUŠKE!

Vodiči zadržavaju pravo izmjene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti.