Bilogora

Bilogorski Vedi

Tko je pažljivo gledao i čitao bilogorske radove malih Gojzeka mogao je opaziti da se u njima pojavljuju i Vede. Vede nisu plod mašte malih Gojzeka već su dio mitološke predaje Bilogore. Ukratko o njima pročitajte u nastavku, a onaj koji želi još više informacija neka svrati na hrcak.srce.hr/39259 i pročita što je sve o njima napisao Zvonko Lovrenčević iz Instituta za etnologiju i folkloristiku.

U nekadašnjim velikim šumama koje su se od vrhova Bilogore protezale sve do Kalinovca i Ferdinandovca, osim svakakvih zvijeri, živjeli su – po vjerovanju – i neobični stvorovi nalik ljudima. Zvali su se Vedi, svi su od reda bili muškog roda, visoki kao kuća, izgleda kao ljudi, ali tijela potpuno prekrivenog dlakom. Bili su vrlo glasni i vrlo snažni – čupali su drveće s korijenjem i nosili velike terete. Prsa su im bila toliko velika da su svojim disanjem mogli podići čak i oluju. Bili su obučeni, ali vrlo bijedno, jer još i dan danas krajem kruži poslovica: “Zdrapan si kak ved!”. Živjeli su u šumi u plemenima, imali su čak i svoje gradove.

Bilo ih je dobrih i zlih. Zli se nisu družili s ljudima već su ostajali u šumi, pa su ih zvali šumski Vedi. Ljude nisu ubijali, ali su ih, ako bi ih uhvatili, odveli u svoj grad, mučili i izgladnjivali, pa na kraju pustili.

Dobri Vedi dolazili su ljudima i pomagali im. Svaka kuća imala je svog Veda. Vedi su bili privrženi svojoj kući toliko da su često znali drugim kućama i njihovim Vedama raditi svakakva zla. Jedan Ved je za svog gospodara mogao biti dobar i koristan, a za druge ljude zao i štetan.

Vedi su imali i svoja imena. Neka su sačuvana u nazivima livada i oranica, poput Miklići, Patački, Bušica i dr.

Do kraja 19. stoljeća Vedi su radili u kućama. Nakon toga se sve manje spominju. Početkom 20. stoljeća još je poneka majka znala plašiti dijete riječima: “Ako ne buš dober, bum te dala vedu.”. No nakon 1945. gotovo su potpuno nestala kazivanja o Vedima i danas se još samo poneki starac ili starica sjeti da ih je ikada i bilo.

Bar je tako bilo dok Gojzeki nisu stupili u bilogorsku šumu i ponovo oživjeli već zaboravljenu mitologiju.

Bilogora
Iako se Vede već dugo ne spominju, mali Gojzeki u šumi su pronašli jedan sumnjivi trag.

 

Bilogora
Emma je u svom izvještaj opisala i Vedin trag pronađen prilikom  planinarenja Bilogorom
Bilogora
Od 2013. godine Vedi se ponovo spominju u radovim malih Gojzeka