Dilj gora

Dilj gora: Viljevo – 1. susret malih planinara Hrvatske

subota 23. rujna 2023.

1. susret mladih planinara Hrvatske

Na ovome izletu pridružujemo se kao planinarska grupa 1. susretu malih planinara Hrvatske, koji pod pokroviteljstvom Hrvatskog planinarskog saveza organizira HPD Zanatlija iz Osijeka.

Za održavanje prvog susreta malih planinara Hrvatske odabran je Broski Drenovac, koji je rodno mjesto dr. Andrije Štampara. Na susretu se očekuju mladi planinari iz svih krajeva Hrvatske te se za njih priprema lijep izlet po Dilju i raznovrsne zabavne društvene igre. HPD Zanatlija ima vrlo razvijen rad s djecom i mladima, organiziran u planinarskoj grupi Dumina.

HPS je HPD Zanatlija nagradio godišnjom nagradom za najbolje planinarsko društvo, kao i nagradom za najbolji planinarski rad s mladima.

PROGRAM 1. SUSRETA MALIH PLANINARA HRVATSKE (pdf)

Polazak autobusa bit će u 6:30 sati od OŠ Dugave, a u 6:45 sati sa autobusnog stajališta u Ulici Damira Tomljanovića Gavrana između Zapruđa i Bundeka, sjeveroistočno od osnovne škole u Zapruđu. Molimo dođite 10-ak minuta prije polaska autobusa kako bismo krenuli na vrijeme. Autobusom ćemo se uputiti autocestom prema slikovitom slavonskom selu Brodski Drenovac, na obali rijeke Orljave u podnožju Dilj gore.

Susret započinje okupljanjem svih sudionika na igralištu Osnovne škole u Brodskom Drenovcu. Mali sudionici Susreta kreću na planinarenje od Osnovne škole, poučnom stazom dr. Andrije Štampara do planinarske kuće Viljevo, pa kružnom stazom natrag do Brodskog Drenovca i igrališta Osnovne škole. Po povratku, na igralištu Osnovne škole slijedi zajednički ručak za djecu. Roditelji i ostali sudionici Susreta kreću na Pohod Planinarskom obilaznicom dr. Andrija Štampar do Ribičkog doma gdje će biti poslužen ručak u organizaciji lokalnih ribiča po simboličnoj cijeni.

PLANINARSKA KUĆA VILJEVO (287 m) nalazi se u slikovitom vinorodnom području iznad Brodskog Drenovca na zapadnom pobočju Dilj gore. To je mala, ciglom zidana prizemnica planinara Zdravka Ećimovića, s jednom prostorijom u prizemlju i spavaonicom u potkrovlju. Pored kuće su vanjski kamin i klupe. Slavonski planinari nazivaju je još i popularnim imenom “Vila Ciroza”.

Nakon ručka i odmora na nogometnom igralištu održat će se natjecateljski dio Susreta. Natjecanja obuhvaćaju nekoliko društvenih igara prikladnih za djecu i mlade te odmjeravanje snage i znanja iz područja izrade planinarskih čvorova. Igre su osmišljenje kao ekipna natjecanja, a svaka ekipa predstavljala bi svoje planinarskog društvo odnosno planinarsku skupinu. Sudionici i najbolje ekupe bit će posebno nagrađeni. Poslije natjecateljskog dijela Susreta slijedi druženje i zabava uz glazbu, igru i ples.

Povratak u Zapruđe i Dugave predviđa se oko 20 sati.

POLASCI

  • u 6:30 h od Osnovne škole Dugave
  • u 6:45 h s autobusnog stajališta u Ulici Ivana Tomljenovića Gavrana između Zapruđa i Bundeka, sjeveroistočno od škole u Zapruđu.

Molimo dođite 10-ak minuta prije polaska.

OPREMA

Potrebno je ponijeti opremu za planinarsku opremu, čvrste cipele, odjeću prikladnu za planinarenje. Domaćin priređuje prehranu i piće, no zbog gužve preporučljivo je ponijeti sve potrebno sa sobom, u ruksaku.

KONTAKTI

  • Alan Čaplar, 091/51-41-740, caplar@hps.hr – planinarski vodič
  • Duška Marcić-Svilar, 099/212-0082, msduska@gmail.com – organizacija
  • Milica Mrčela, 095/91-32-607, milicamrcela@gmail.com – OŠ Zapruđe
  • Vlasta Brdal, 091/53-60-136, vlasta.brdal@gmail.com  – I. OŠ Dugave
  • Ana Ljubić, 098/18-40-163, annaljubic@gmail.com – I. OŠ Dugave

Vodič zadržava pravo izmjene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti.