Hrastovička gora kod Petrinje

subotu 11. listopada 2014.

Sjeverni izdanak Zrinske gore u blizini Petrinje poznat je pod imenom Hrastovička gora i planinarima je poznatiji od ostatka Zrinske gore zbog djelovanja petrinjskih i sisačkih planinara. To je mala šumovita gora strmih strana, visoka samo malo više od 400 metara. Glavno ishodište je naselje Hrastovica u njezinu i. podnožju, u blizini Petrinje. Na Hrastovičkoj gori prevladava šuma kestena, pa se nadamo da ćemo na ovome izletu imati prilike pronaći koji dozreli plod.

Sastanak sudionika je u subotu 11. listopada u 8:00 sati kod OŠ Zapruđe.
Autobusom putujemo u Petrinju, stari hrvatski grad sa zanimljivom poviješću. U planu je kratak razgled grada, uz vodstvo domaćina iz Petrinje, te je predviđeno vijeme za jutarnju kavu. Autobusom ćemo nakon toga nastaviti do obližnjeg sela Hrastovice, gdje počinje planinarenje.

Uspon na vrh Hrastovičke gore počinje u selu Hrastovici nadomak Petrinje, na sjeveroistočnom podnožju gore. Prva markacija je pokraj crkve, izvora Bartolovca i kuće u kojoj je 1905. održana prva skupština Hrvatske seljačke stranke, što je obilježeno spomenpločom na pročelju. Nakon nekoliko minuta put prolazi pokraj ostataka kapelice Sv. Duha, iznad koje se lijevo nalaze ostaci prastare utvrde Stara Hrastovica. Markacije cestom dalje vode mimo kamenoloma i stižu do drugog izvora (desno pokraj puta) i još 50 m dalje do donje crpne stanice vodovoda, a zatim stižu i do gornje crpne stanice. Strmom stazom za daljnjih 150 m dolazi se do vidikovca i zatim za markacijom kroz šumu na vrh.

Cepeliš (415 m), najviši vrh Hrastovičke gore, poznat je i pod nazivom Piramida, po geodetskoj piramidi što su je krajiške vlasti podigle 1864. godine. Ime Cepeliš ima i selo na sjevernoj strani gore, odakle do vrha vodi nemarkiran kolni put.
Planinarska kuća Matija Filjak (415 m) podignuta je na samome vrhu Hrastovičke gore. To je velika katnica sa zidanim prizemljem i drvenim katom. Kuća je sagrađena 2007. godine po nacrtu kuće koja je na tom mjestu stajala prije Drugog svjetskog rada. Njome upravlja HPD Zrin, Petrinja.

Nakon dugog odmora silazak planiramo drugim putom u Hrastovicu. Taj je put zanimljiv jer vodi pored ostataka stare krajiške utvrde, i kroz lijepu šumu ali je na kratkom završnom dijelu vrlo strm, pa ćemo tu dionicu proći polako i s povećanim oprezom.

Na putu očekujemo kestene, sa sobom ponesite vrećice.

Povratak u Zagreb planiran je između 18 i 19 sati.

SASTANAK: u subotu, u 8:00 sati kod OŠ Zapruđe (ulica Bundek)
UKUPNO JE PLANIRANO 3 sata hoda
IZLET VODI: Alan Čaplar (tel. 091/51-41-740, e-mail: caplar@hps.hr)
PRIJAVE ZA IZLET: Duška Marcić-Svilar, 099/212-0082, msduska@gmail.com; Milica Manojlović, 095/913-26-07, mmanojlovichka@gmail.com; Ana Čaplar, 091/57-23-209, ana@urednik.hr