Hrvatsko zagorje: Ravna gora

subota, 11.03.2017.

Ravna gora je najsjevernija i uz Kalnik najzanimljivija planina Hrvatskog zagorja. Njezine su južne padine neobično strme za bregovito Zagorje, pa razmjerno niski vrhovi i pridjev »ravna« u nazivu, lako mogu zavarati neupućene. Ipak, iako veličinom i visinom malena, Ravna gora u svojim njedrima krije niz zanimljivih planinarskih odredišta; stijene i vidikovce sa širokim vidicima, dvije planinarske kuće, brojne potoke, nekoliko špilja i lijepu šumovitu kotlinu unutar gorskoga vijenca. Za planina­renje je najzanimljiviji zapadni dio Ravne gore, gdje se nalaze dvije planinarske kuće. Taj je dio ujedno i najstrmiji, a odlikuje se širokim vidicima na dolinu Bednje, brojne brežuljke i na Maceljsko gorje.

Sastanak sudionika je u 7:30 sati na uobičajenom mjestu kod OŠ Zapruđe. Autobusom ćemo se preko Krapine i Maclja uputiti do Trakošćana, a odatle odmah po dolasku krenuti na planinarenje.

TRAKOŠĆAN je najpoznatiji i najljepši srednjovjekovni zamak u Zagorju. Sagrađen je u 14. stoljeću, a temeljito obnovljen sredinom 19. stoljeća u neogotičkom stilu. Danas je u njemu zanimljiv muzej velikaškog života u 25 soba, zbirka oružja i galerija slika. U okolici dvorca uređena je park-šuma s jezerom, koja upotpunjuje skladnu cjelinu krajolika s romantičnim zamkom.

Dvorac Trakošćan
Dvorac Trakošćan

Od Trakošćana se za otprilike sat vremena stiže do sela Vrbanići, a dalje se za još sat vremena šumom stiže na vršni hrbat Ravne gore. Na hrptu se nalaze dvije planinarske kuće, crkvica i nekoliko vidikovaca. Najprije ćemo posjetiti dom „Pusti duh“, a veći odmor imat ćemo u planinarskom domu „Filićev dom“. Tamo se može naručiti gulaš ili grah, a može se dobiti i piće. Kod doma, planira se odmor od najmanje sat vremena.

PLANINARSKA KUĆA »PUSTI DUH« (672 m) nalazi se u predjelu lijepe borove šume, 500 metara sjeverozapadno od vrha Ravne gore. To je romantična zidana prizemnica uređena u lovačkom stilu. Kuća je zimi zatvorena. Njezin neobičan naziv potječe od naziva šume u kojoj se nalazi.

Planinarska kuća "Pusti duh"
Planinarska kuća “Pusti duh”, 672m

 

CRKVICA SVETA TRI KRALJA nalazi se na hrptu Ravne gore, u blizini vrha na kojem stoji 11 metara visoka razgledna piramida. Crkvicu sv. Tri kralja je 1629. godine dao sagraditi grof Ivan Drašković. Iako je od tada nekoliko puta stradala u požaru i dva put temeljito obnovljena, do danas je ostalo sačuvano mnogo elemenata njezinog prvobitnog ranobaroknog stila.

 

PLANINARSKI DOM »FILIĆEV DOM« (660 m) stoji na glavnom grebenu Ravne gore, oko 500 m istočno od vrha, odnosno 15 minuta od „Pustog duha“. Jedno se vrijeme zvao dom »Ravna gora«, no 2004. godine vraćeno mu je ime koje je imao nekad, a popularno se naziva još i »Veliki dom«. Dom je vrlo velik. Pred domom su ljuljačke za ljetni odmor, vidikovac Balkon, a iza doma igralište. S vidikovca Balkon lijep je vidik na dolinu Bednje i na Trakošćan.

Planinarski dom "Filićev dom"
Planinarski dom “Filićev dom”, 660m

Za povratak ćemo se koristiti istom putom preko Vrbanića do Trakošćana, gdje će nas čekati autobus. Na dolasku se ne planiramo posebno zadržavati u trakošćanskom motelu, a u povratku ćemo se zadržati ovisno o vremenu koje ćemo imati na raspolaganju.

PRIJAVE su SAMO U PETAK, 3.OŽUJKA OD 7.45h-8.30h u KNJIŽNICI ŠKOLE GDJE ĆE VAS ČEKATI UČITELJICA DUŠKA!

Ukupno je planirano 4-5 sata hoda, s odmorom na pola.

SASTANAK: u subotu u 7:30 ispred OŠ Zapruđe
IZLET VODI: planinarski vodič Alan Čaplar, tel. 091/51-41-740, e-mail: caplar@hps.hr DuškaMarcić-Svilar,099/212-0082, msduska@gmail.com

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.