Otok Rab: Kamenjak

subota, nedjelja i ponedjeljak, 29. travnja – 1. svibnja 2017.

Otok Rab nalazi se između otoka Krka i Paga, neposredno ispod Velebita. Površina mu je 90,8 km2, a njegov najviši vrh visok je 408 metara. Uzduž sjeveroistočne obale otoka pruža se poput okosnice otoka krševit hrbat, dugačak više od 10 km. Prema unutrašnjosti otoka greben se spušta blago, a u Velebitski se kanal ruši golim, mjestimice okomitim stijenama. Ta kamenita barijera, promatrana s kopna, pruža dojam da je Rab kamenita pustinja, no s druge su strane grebena plodna zelena polja. Najviši dio grebena ima oblik široke krške visoravni ispresijecane brojnim suhozidima, a zove se Kamenjak.

Iako se nalazimo na otoku, na moru, cijelo putovanje ima planinarski karakter jer je planinarenje središnji sadržaj ovog trodnevnog druženja. U svim isplaniranim aktivnostima grupe trebaju sudjelovati svi. S obzirom na organizacijsku složenost putovanja, nužno je da se svi članovi grupe pridržavaju dogovora i uputa vodiča na terenu, pogotovo u pogledu vremena okupljanja i opremljenosti na izlete.

Sastanak sudionika je u subotu 29. travnja u 8 sati kod Osnovne škole u Zapruđu. Putujemo autobusom preko Senja do trajektne luke Stinica, odakle se trajektom upućujemo na otok Rab.

Dobrotom domaćina, dogovoreno je noćenje u sportskoj dvorani osnovne škole u Rabu. Ona se nalazi u gradu Rabu, u blizini vrlo slikovite stare gradske jezgre. U blizini je također i autobusni kolodvor s nizom trgovina i tržnicom. Za prvi dan planiran je posjet šumi Dundo i obilazak grada Raba.

Drugoga dana, planiran je uspon iz Raba preko Mundanijskog polja, na najviši vrh Raba. Uspon nije težak, no ipak treba računati da savladavamo 408 metara visinske razlike po krševitom terenu. Za uspon trebaju dva sata. Polazište za uspon je kod autobusnog kolodvora u Rabu. Put se zavojito penje do ceste Rab – Lopar u Mundanijama, a odatle sporednom cestom do zaselka Šćerbe, gdje započinje građena planinarska staza prema vrhu. Stazu prema vrhu projektirao je inž. Ante Premužić, poznat po uzdužnoj stazi po sjevernom i srednjem Velebitu. Staza je sagrađena 1932., a slična je velebitskoj stazi istoga graditelja. Staza prolazi uz jedan izvor i siječe trasu nekadašnje teretne žičare. Od izvora se staza uspinje do ostataka Tomašićeve vidilice (30 m l. od staze, na visini 325 m). Taj je vidikovac, s lijepim vidikom na grad Rab, nazvan prema dr. Marijanu Tomašiću, zaslužnom rapskom planinaru s početka 20. stoljeća. Slijedi položeniji uspon preko krševite visoravni još 15 minuta prema uočljivom telekomunikacijskom objektu na vrhu. Put prolazi kroz 17 vrata u suhozidima.

KAMENJAK (408 m) je uzvišenje je na sjeveroistočnom rubu rapske visoravni, na mjestu gdje se greben počinje naglo obrušavati prema moru. Odatle je osobito impresivan vidik preko Velebitskoga kanala na sjeverni Velebit koji se diže iz mora poput dugačkog zida. Na samom vrhu je ograđeni telekomunikacijski objekt do kojega je bila provedena teretna žičara. Ona je zapuštena jer je danas zamjenjuje uska i djelomično betonirana cesta do vrha.. Na mjestu s kojeg je najljepši vidik prema Velebitu podignuto je nekoliko stotina kamenih čunjeva.

Za silazak ćemo se koristiti istim putom, uz lijepe vidike na grad Rab. Poslijepodnevni sati slobodni su za odmor i druženje.

Za zadnji dan, predviđen je izlet u područje Lopara, koji je poznat po pješčanim plažama. Staza počinje u Supetarskoj Dragi, nekoliko stotina metara sjeverno od crkve Sv. Petra. Ide se uz uređeno bujično korito pa kroz šumu crnike, u stalnom laganom usponu oko pola sata. Građena staza vodi preko visoravni Kanat i kroz šumu Fruge. Kad se izbije iz šume Fruge, odjednom se otvara veličanstven vidik na Lopar, Velebitski kanal i Velebit. Staza se pravilno spušta u selo i završava kod autokampa San Marino nedaleko od Lopara.

Nakon silaska, vraćamo se autobusom na trajekt, njime na kopno, a zatim opet autobusom do Zagreba.

Povratak je predviđen u nedjelju oko 20 sati.

OBAVEZNO PONIJETI: planinarsku iskaznicu, vreću za spavanje, nešto hrane i pića, kišobran ili kabanicu, jaknu, kapu…

SASTANAK: u subotu 29. travnja u 8 sati kod škole

IZLET VODI: Alan Čaplar, tel. 091/51-41-740, e-mail: alan@urednik.hr

PRIJAVE ZA IZLET: Duška Marcić-Svilar, 099/212-0082, msduska@gmail.com

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.