Kordun: Petrova gora

subota, 27. svibnja 2017.

Na udaljenosti od samo devedesetak kilometara od Zagreba, u središnjem dijelu Hrvatske, južno od Karlovca, prostire se jedno od najšumovitijih i ekološki najčišćih područja naše domovine – Kordun s Petrovom gorom. Kordun je omeđen na jugu rijekom Koranom, na zapadu rijekom Mrežnicom, na sjeveru rijekom Kupom, a na istoku rijekom Glinom i granicom prema susjednoj BiH. Na jugoistočnoj granici Korduna nalazi se Petrova gora. Najznačajniji vrhovi na Petrovoj gori su Mali Petrovac (512 m), Veliki Petrovac (507 m), Magarčevac (474 m) i Veliki Velebit (482 m). Gora je bogata i vodotocima, potocima i izvorima pitke vode. Pod kraj 11. stoljeća sukobile su se na prostoru Slatske ili Gvozdene gore mađarska vojska i čete posljednjega hrvatskog kralja Petra Svačića. U neravnopravnoj bitki Petar Svačić je teško ranjen. Od zadobivenih je rana preminuo te je pokopan na području Slatske gore. Od tada gorje nosi njegovo ime – Petrova gora. Narod naseljen oko šumovite Petrove gore tijekom Drugog svj. rata teško je stradavao od neprijatelja i stoga već u srpnju 1941. godine u šumi Abez KP podiže narodni ustanak. Petrova gora postaje legendarna po svojim tajnim partizanskom bolnicama. Nažalost, ni Domovinski rat nije zaobišao Petrovu goru.

Sastanak sudionika bit će u subotu u 8:00 sati kod OŠ Zapruđe. Autobusom ćemo se uputiti prema Karlovcu, a zatim prema Vojniću i lovačkom domu “Muljava”, odakle počinje planinarenje.

Lovački dom »Muljava« (245 m) je glavno ishodište za izlete po Petrovoj gori. To je lijepo uređen dom koji pruža mogućnost noćenja i prehrane. Stalno je otvoren i lijepo uređen. U njemu ćemo se pripremiti za izlet, a na kraju izleta za povratak u Zagreb.

Na ovom izletu proći ćemo sjeverni krug planinarske obilaznice „Petrova gora“, koji povezuje Muljavu preko poučne staze i Rimskog puta sa povijesnim kompleksom na vršnom dijelu Petrove gore. Trasa kreće od ulazne ploče poučne staze iza lovačkog doma Muljava. Za 20’ laganog uspona, poučnom stazom izlazi se na šumsku cestu koja ide trasom nekadašnjeg puta iz rimskog doba. Markacije nas dalje vode upravo tim antičkim smjerom, najprije laganim usponom, a poslije strmije i konačno kamenim usjekom prema spomeniku na Velikom Petrovcu.

Veliki Petrovac (507 m) prepoznatljiv je po 37 metara visokom betonsko-metalnom objektu spomen-muzeja Petrova gora. Spomenički kompleks je rad akademskog kipara Vojina Bakića, čiju su ideju realizirali arhitekti Berislav Šerbetić i Tomislav Odak. Otvoren je 1981. godine, no tijekom rata je devastiran.

S vrha na istok vodi markirana staza, kojom se silazi do šumske ceste, a potom njome u južnom smjeru za 20’ dolazi do Kraljeva groba, a u blizini je i Mali Petrovac. Markacije se s tog vrha spuštaju prema Magarčevcu, vode usporedno s cestom, a potom se u predjelu Velikog i Malog Velebita počinju spuštati natrag na Muljavu.

Kraljev grob (440 m) je mjesto na kojem je prema narodnoj predaji pokopan posljednji kralj hrvatske krvi Petar Svačić. Naime, u borbi s Mađarima na području Gvozda, današnje Petrove gore, 1097. godine kralj Petar Svačić bio je teško ranjen, a od zadobivenih rana je ubrzo umro. Hrvatske šume su na tom mjesu podigle spomen-ploču, poučnu ploču te uredile odmorište za posjetitelje.

Mali Petrovac (512 m) je najviši vrh Petrove gore. Samostan je najvjerojatnije sagrađen krajem 13. stoljeća na temeljima ranije rimske utvrde, no zbog čestih upada Turaka u to područje već je u 14. bio napušten, a pavlini su se preselili u novi samostan na Kamenskom. Krajem 17. stoljeća, Mali Petrovac postao je ponovno predstraža pred turskim osvajačima, te je tada na ruševinama samostana bio podignut veliki granični čardak. Žig vrha nalazi se na drvenom stupu 50 m od ruševina samostana.

Nakon što obiđemo ciljeve na Petrovoj gori, zadržat ćemo se još kratko u lovačkom domu Muljava. Povratak je planiran između 19.00 i 20.00 sati

SASTANAK: u subotu u 8:00 sati kod OŠ Zapruđe

UKUPNO JE PLANIRANO 4-5 sata hoda.

IZLET VODI: Alan Čaplar (tel. 091/51-41-740, e-mail: alan@urednik.hr)

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

kliknite na kartu za veći prikaz
kliknite na kartu za veći prikaz