Ivanščica: Čevo – Grebengrad

subota, 16. lipnja 2018.

Hrvatsko zagorje poznato je kao brežuljkast i bregovit kraj. Najviša planina u Zagorju je Ivanščica (1060 m), koja se nalazi u samome središtu Zagorja. Ostale zagorske planine su Kalnik, Ravna gora, Strahinjščica, Kuna gora, Macelj i Cesargradska gora. Između tih gora prostire se još mnogo manjih slikovitih brežuljaka. Ivanščica je, osim kao najviša u Zagorju, planinarima posebno poznata po svojim starim gradinama kojih ima šest. Na ovom izletu posjetit ćemo najatraktivniji vrh Ivanščice – Čevo i njezin najveći stari grad – Grebengrad.

Sastanak sudionika je u subotu 16. lipnja 2018. u 7:45 h kod škole u Zapruđu. Autobusom se upućujemo prema Novom Marofu i selu Podevčevu, odakle započinjemo planinariti. Najprije ćemo se iz Podevčeva popeti na vrh Čevo, s kojega se pruža prekrasan vidik prema dolini Bednje, Varaždinu i Međimurju. Za uspon treba oko sat vremena hoda. Put je mjestimice strm, ali nije težak.

ČEVO (564 m) je najistočniji i najistaknutiji vrh Ivanščice. Sa sjeverne strane se kao odsječen obrušava u dolinu Bednje, pa se s njega pruža širok vidik. Njegov pomalo alpski izgled čini ga višim nego što jest i izdvaja ga iz pitome zelene okolice, zbog čega odavna privlači pažnju planinara. Zbog svog šiljastog izgleda, naziva se još i Zagorski Klek.

Od Čeva prema Grebengradu put vodi pretežito izohipsom, dijelom kroz šumu, a dijelom kroz šikaru i livade. Taj je put sastavni dio planinarske obilaznice Grebengrad – Čevo. Za prelazak te dionice puta trebaju dva sata. Malo prije Grebengrada put stiže na livadu pod vrhom Velikog Lubenjaka.

VELIKI LUBENJAK (590 m) je osamljen vrh na jugoistočnom dijelu Ivanščice. Pod samim vrhom Lubenjaka nalaze se planinski zaselak Čamići, gradina Grebengrad i planinarska kuća. Sam vrh je pokriven šumom, ali ugodan doživljaj upotpunjuje livada pod njim, gdje je veliki drveni križ.

GREBENGRAD (502 m) se nalazi na rubnom obronku Velikog Lubenjaka. Jedan je od najvećih starih zamaka u Hrvatskoj. Prvi se put spominje 1209. godine. Vlasnici su mu do 1445. Garduni, Jan Vitovec i Baćani, a zatim su ga qenidbom dobili Erdödy koji su ga zadržali do 1710. kada je izgorio u požaru i postao ruševinom.

U udolini pod Grebengradom nalazi se nekoliko kuća raseljenog zaselka Novoselci u kojem je planinarski dom. Od Grebengrada do planinarskog doma stiže se za 10 minuta hoda.

PLANINARSKI DOM »GREBENGRAD« (490 m) je zidana prizemnica u napuštenom zaselku Novoselci, koju je HPD »Grebengrad« iz Novog Marofa bilo uredilo za planinarske potrebe. Kuća je opskrbljena pićima ali nema ponudu jela.

Nakon odmora kod Grebengrada uputit ćemo se prema Mađarevu. Markirani planinarski put se postupno spušta kroz šumu i vinograde u središte Mađareva, gdje će nas čekati autobus.

SASTANAK: u subotu u 7:45 h kod OŠ Zapruđe.

Ukupno je planirano 4-5 sati hoda.

IZLET VODI: planinarski vodič Alan Čaplar, tel. 091/51-41-740, www.alan-caplar.iz.hr

PRIJAVE ZA IZLET: Duška Marcić-Svilar, 099/212-0082, msduska@gmail.com

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.