Plitvička jezera u proljeće

nedjelja, 22. travnja 2018.

Plitvička jezera su jedinstven splet prirodnih ljepota, najljepši nacionalni park jugoistočne Europe. Gornja jezera nastala su u dolomitu i čine poprečnu dolinu do Kozjaka, a donja jezera nastala su u vapnencu. Jezera su poredana u terasama pa se voda u većim i manjim slapovima ruši iz jednoga u drugo stvarajući pritom simfoniju prirodnih ljepota. Površina jezera iznosi 191 ha, a cijelog nacionalnog parka 19 200 ha. Najljepši su slapovi Sastavci, visoki 40 m. Plitvička su jezera okružena masivima Plješivice i Male Kapele, najviša točka je 1280 m, a najniža 417 m. Ima 16 većih jezera i nekoliko manjih, s više od 40 slapova. Za ulaz u područje parka plaća se ulaznica..

Sastanak sudionika izleta je u nedjelju 22. travnja u 7:30 kod škole u Zapruđu. Autobusom se vozimo do ulaza u Plitvička jezera, na staroj cesti Zagreb – Split. Obilazak Plitvičkih jezera, iako u osnovi nije planinarski doživljaj, jedan je od najljepših pješačkih izleta koji se može poduzeti u Hrvatskoj. Posjetiteljima Nacionalnog parka za obilazak je na raspolaganju splet šumskih staza i drvenih mostića. Staze nisu markirane planinarskim markacijama, ali su uređene i pružaju nebrojeno mnogo mogućnosti. Najatraktivniji je prilaz slapovima Sastavcima na donjim jezerima pod koje se može prići toliko blizu da vas raspršene kapljice osvježe.

Poseban izazov bit će nam obilazak Plitvičkih špilja, koje, iako su djelomično zasjenjene ljepotom plitvičkih slapova i jezera, zaslužuju planinarsku pozornost i vrijedne su posjeta kao atraktivni turistički ciljevi. Špilje se mogu posjećivati cijele godine jer su osvijetljene danjim svjetlom. Najveća špilja je prolazna, vrlo strma, špilja Šupljara, s visinskom razlikom od 80 m. Gornja Kaluđerova špilja je također prolazna polušpilja duga 17 m, a Donja Kaluđerova je polušpilja duga 8 m. Modra špilja je potopljena, a duga je desetak metara. Špilja Milke Trnine je uska i duga 32 m, a Pakal je polušpilja duga 3,5 m. Ispred slapa Plitvice može se stubama popeti do Gornje Kaluđerove špilje, turističkom stazom od Sastavaka uz jezero Kaluđerovac doći do Donje Kaluđerove špilje, špilje Šupljare i Modre špilje, a uz slap Milke Trnine do špilje Milke Trnine i uz Milanovo jezero do polušpilje Pakal. Plitvička jezera posebno su bogata vodom upravo u proljeće, kada se otapaju snjegovi na Maloj Kapeli i na Ličkoj Plješivici. Na izletu ćemo pješačiti 4-5 sati, pa se za obilazak treba pripremiti planinarski. Ručak i okrjepa su iz ruksaka.

Povratak u Zagreb planiran je između 19 i 20 sati.

SASTANAK: u subotu u 7:30 ispred OŠ Zapruđe

Ukupno je planirano 4-5 sati hoda.

IZLET VODI: planinarski vodič Alan Čaplar, tel. 091/51-41-740, www.alan-caplar.iz.hr

PRIJAVE ZA IZLET: Duška Marcić-Svilar, 099/212-0082, msduska@gmail.com

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.