Petrova gora

Planinarski izazov za ožujak

Izazov za ožujak 2021. su vrhovi VELIKI (507 m) i MALI PETROVAC (512 m) na PETROVOJ GORI.

Ishodište za uspon je lovački dom MULJAVA. Do njega se najlakše stiže preko Karlovca i Vojnića. Od lovačkog doma Muljava do vrha ima 1:30 h uspona. Nakon 20 minuta uspona poučnom stazom izlazi se na staru cestu zvanu Rimski put. Markacije nas dalje vode desno oko pola sata, pa zatim desno s ceste najprije laganim usponom, a poslije strmije prema spomeniku na Velikom Petrovcu.

Petrova gora

Veliki Petrovac (507 m) prepoznatljiv je po 37 metara visokom betonsko-metalnom objektu spomen-muzeja Petrova gora. Spomenički kompleks je rad akademskog kipara Vojina Bakića, čiju su ideju realizirali arhitekti Berislav Šerbetić i Tomislav Odak. Otvoren je 1981. godine, no tijekom rata je devastiran.

U blizini se nalazi lokalitet Kraljev grob te najviši vrh Mali Petrovac s ostacima pavlinskog samostana.
Kraljev grob (440 m) je mjesto na kojem je prema narodnoj predaji pokopan posljednji kralj hrvatske krvi Petar Svačić. Naime, u borbi s Mađarima na području Gvozda, današnje Petrove gore, 1097. godine kralj Petar Svačić bio je teško ranjen, a od zadobivenih rana je ubrzo umro. Na tom je mjestu postavljena spomen-ploča, poučna ploča te uređeno odmorište za posjetitelje.

Mali Petrovac (512 m) je najviši vrh Petrove gore. Na njemu se nalaze ostaci samostana, najvjerojatnije sagrađenog krajem 13. stoljeća na temeljima ranije rimske utvrde. Zbog čestih upada Turaka u to područje već je u 14. bio napušten, a pavlini su se preselili u novi samostan na Kamenskom. Krajem 17. stoljeća, Mali Petrovac postao je ponovno predstraža pred turskim osvajačima, te je tada na ruševinama samostana bio podignut veliki granični čardak. Žig vrha nalazi se na drvenom stupu 50 m od ruševina samostana.

Za povratak se može koristiti put preko vrha Malog Velebita (strm silazak, na kraju prelazak preko širokog potoka) ili put kojim smo došli na Veliki Petrovac.

Budete li imali prilike, počastite se izvrsnim palačinkama u lovačkom domu Muljava.

Sliku s izleta objavite u FB grupi Gojzeki, s hashtagovima #hejlop #gojzeki.