Planinarski izazov za veljaču

Hej lop Gojzeki, hvala vam na aktivnom sudjelovanju u mjesečnim izazovima!

Mjesečni izazov za veljaču je malo poznat vrh GROHOT (492 m) na istočnom dijelu MEDVEDNICE. Na njemu stoji 14 metara visoka razgledna piramida koja omogućuje lijep vidik na središnju Medvednicu, Posavinu i Zagorje. U neposrednoj blizini, u kestenovoj šumi 100 metara zapadno od vrha nalazi se planinarska kuća Grohot (474 m) HPD-a Blagus.

Ishodište za prilaz Grohotu je prigradsko naselje BLAGUŠA pokraj Kašine. Za prilaz automobilom s kašinske ceste treba skrenuti desno u smjeru Prepuštovca i Jelkovca. Iz Blaguše prema Grohotu vode dva puta – za oba smjera preporučujem grebenski (desni) put, koji ima manje blata. Od zadnje autobusne stanice u Blaguši treba krenuti dalje Ulicom Benkošica uz potok 200 m pa desno uzbrdo kolnim putom najprije među poljima i voćnjacima, a zatim šumom. Na kraju uspona oznaka na stablu upozorava na lijevi odvojak kojim se za 8 minuta stiže do planinarske kuće. Iz Blaguše do Grohota stiže se za 1:20 h hoda.

Gojzeki još dosad nisu pohodili istočnu Medvednicu. Područje je zanimljivo zato što se odlikuje prirodnom divljinom i tišinom. Izazov omogućuje da upoznate ovaj skriveni a malo poznati kutak Medvednice.