Izlet na Bilogoru

Evo i našeg prvog ovogodišnjeg planinarskog izleta. Cilj nam je prošetati po Bilogori. Nadamo se i vjerujemo da će se ovaj lijepi snježni ugođaj zadržati i da ćemo uživati u zimskim radostima. Zato pripremite vreće za sanjkanje, skafandere i ostalu potrebnu opremu za sanjkaške užitke.
Slijedi plan izleta.

BILOGORA: KAMENITOVAC subota 26.01.2013.

Po svojoj visini Bilogora je najmanja, ali po svojoj površini jedna od najvećih hrvatskih gora. Premda se u geografskom smislu ubraja među humlje, ona je zbog svoga položaja usred prostrane ravnice uočljiva i istaknuta. Proteže se u dužinu od 70 km u smjeru sjeverozapad–jugoistok, povezujući planine Hrvatskog zagorja i slavonske planine. S jedne se strane postupno spušta u dolinu rijeke Česme, a s druge je jače rasčlanjuje potok Bjelovacka na njezine ogranke na jugoistoku. Iako neznatne visine, ona je razvodnica između savskog i dravskog porječja. Ime Bilogore odgovara njezinu obliku (bilo), ali je ono vjerojatno nastalo od pridjeva bijel (Bijela gora, slično kao i Bjelovar).

Sastanak sudionika bit će u 8:00 sati kod škole. Autobusom ćemo se uputiti do Bjelovara, a odatle krenuti dalje prema V. Trojstvu i selu Maglenči, gdje je planinarski dom »Kamenitovac«. Točna trasa hodanja ovisi o vremenskim prilikama na dan našeg izleta, količini snijega i ostalim okolnostima; oko doma može se napraviti lijep kružni izlet planinarskom obilaznicom »Bilogorskim stazama« (3-4 sata hoda). Bude li snijega (a bit će ga), iskoristit ćemo vrijeme za sanjkanje pored planinarskog doma. Iako je Bilogora niska, treba računati da je izlet sasvim planinarski – tj. da ima i uzdbrdica i nizbrdica.

PL. DOM »KAMENITOVAC« (242 m) nalazi se na hrptu pitomog brežuljka Kamenitovca povrh sela Maglenče, na rubu šume Mačjak. Od doma se pruža prekrasan pogled na bjelovarsku dolinu, Kalnik i Zagorje. Domom upravlja HPD »Bilogora« iz Bjelovara. Ugostiteljske usluge u domu pruža ugostiteljsko poduzeće »Jelen« iz Maglenče koje je dom imenovalo još i pansionom »Planinarac«. U domu se može naručiti hrana, a i piće.

U domu je planirano duže zadržavanje. Autobus će nas na kraju izleta čekati kod planinarskog doma.

SASTANAK: u subotu, kod škole u 8:00 sati
OPREMA: Potrebno je ponijeti opremu za zimu – vjetrovka, šal, rukavice, zimske cipele…
POVRATAK U ZAGREB planiran je između 18 i 19 sati.
VODIČ: Alan Čaplar (tel. 091/51-41-740, e-mail: caplar@hps.hr)

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Plan izleta u .doc formatu možete skinuti na slijedećem linku:
Letak za Bilogoru-2013-01-26