Izvješće o djelovanju u 2012. godini

Pročitajte izvještaj Alana Čaplara i saznajte što su sve Gojzeki radili 2012. godine.

HPD Željezničar
Planinarska grupa “Gojzeki“

Od 2002. godine, pod nazivom „Gojzeki“ u okviru HPD-a Željezničar djeluje planinarska grupa Osnovne škole Zapruđe koju čine djeca, roditelji i učitelji. U 2012. godini, u HPD-u Željezničar učlanjen je ukupno 151 Gojzek, što čini 28% posto ukupnog članstva Društva. Taj broj članova ujedno je i rekordan broj od osnutka grupe. Na svim izletima bilo je izuzetno veselo i grupa je funkcionirala uspješno, pri čemu je zbog smjene generacija u grupu pristupilo mnogo novih članova. Grupa je pomlađena pa sada glavninu članstva čine učenici od 1. do 4. razreda.

U 2012. godini, Gojzeki su ostvarili šest izleta, a članovi grupe sudjelovali su i na više društvenih izleta. Ciljevi izleta bili su Okić, Oštrc, Picelj kod Zaboka, Snježnik, Klek, a središnji događaj bio je četverodnevni izlet na otoke Lošinj, Cres i Susak. Svi izleti bili su vrlo dobro posjećeni, o čemu najbolje svjedoči činjenica da se na većinu izleta išlo sa dva autobusa. Na izlet za Picelj bilo je prijavljeno rekordnih 148 članova, a taj broj smanjen je zbog vrlo hladnog vremena i dubokog snijega na 88 (društveni izlet istog vikenda je zbog vremenskih neprilika bio otkazan). Izleti na Oštrc i na Snježnik također su izvedeni po razmjerno teškim uvjetima. Četverodnevni izlet na Lošinj, Cres i Susak, s usponima na vrhove tih otoka, bio je jedan od najatraktivnijih izleta Gojzeka od početka djelovanja grupe. Završni izlet u prošloj školskoj godini, na kojem je sudjelovalo 110 članova, organiziran je u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Zagreb. Cilj izleta bio je Klek, a izlet je izveden kao vježba zagrebačkih vodiča, s Gojzekima kao vođenom skupinom. Izlet je za Gojzeke bio izrazito edukativan zbog upoznavanja vodičke djelatnosti, prikaza pružanja prve pomoći, rada s užetima (izrada rukohvata), orijentacije te demonstracije kako u akcijama traganja djeluju potražni psi.

Vodič svih izleta Gojzeka bio je Alan Čaplar, a u vođenju izleta Gojzeka velik doprinos dao je Mladen Stanković. O organizacijskim poslovima u školi brigu vodile su Duška Marcić Svilar i Marija Dragušica, a od početka nove školske godine uključila se nastavnica Milica Manojlović.

Dobar dio rada Gojzeka bio je usmjeren i na promoviranje planinarstva u Zapruđu, pa je tako na frekventnom mjestu u središtu naselja u funkciji oglasni ormarić HPD-a Željezničar koji je uređivala Nada Batinica Trkulja, a i u ormariću u Osnovnoj školi stalno su se izmjenjivale obavijesti i slike s izleta. Članica Karin Werner Klement izradila je novu web stranicu gojzeki.com i redovno ju obogaćuje svježim sadržajima.

U veljači su Gojzeki bili gosti emisije Školski sat u programu HRT-a. Slijepi član grupe Željko Brdal opisao je svoje iskustvo s izleta na Klek u članku za časopise “Vidici” i “Hrvatski planinar”. Četvoro Gojzeka uspješno je sudjelovalo na Maloj planinarskoj školi na Velebitu, na kojoj je jedan od instruktora bio voditelj Gojzeka Alan Čaplar. U izvedbi te Male planinarske škole uvelike su korištena naša iskustva iz rada Gojzekima, a voditelj Male škole i član Izvršnog odbora HPS-a Ivan Hapač sudjelovao je radi pripreme Škole na našem izletu na Okić. Pročelnik Gojzeka Alan Čaplar u 2012. godini radio je u svojstvu instruktora na nekoliko planinarskih škola i tečaja za vodiče, te je i službeno promoviran u vodiča instruktora HPS-a. Krajem godine HPS je objavio njegov “Planinarski udžbenik”, u kojem su u velikoj mjeri zastupljene i fotografije s izleta i akcija Željezničara.