Gojzeki na vrhu Kleka

Uspješna vježba planinarskog vođenja na Kleku

U subotu 16. lipnja, po ugodnom sunčanom i vedrom vremenu, SPV Zagreb izvela je vježbu planinarskog vođenja na Kleku. Vježba je obuhvaćala 16 zadataka, među kojima i vođenje slijepog planinara, osiguravanje i vođenje po zahtjevnom putu do vrha Kleka, formiranje kolone, brojenje skupine, vođenje po nemarkiranom putu, obraćanje skupini i prenošenje praktičnih informacija, komunikaciju između vodiča putem radio-stanica, demonstraciju pružanja prve pomoći, demonstraciju potrage s potražnim psima i stručnu analizu vježbe.

Kolona Gojzeka na klečkoj livadi
Kolona Gojzeka na klečkoj livadi
Demonstracija pružanja prve pomoći
Demonstracija pružanja prve pomoći

Osim radi samih zadataka, koji su uključivali nekoliko neočekivanih situacija, akcija je bila zahtjevna i radi činjenice da se vježbalo s iznimno velikom planinarskom skupinom od 110 ljudi, među kojima i tridesetak djece, jedna slijepa osoba, nekoliko starijih planinara i planinara slabije tjelesne spremnosti. Glavninu skupine činili su članovi obiteljske sekcije “Gojzeki” HPD-a “Željezničar” iz Zagreba, za koje je vježba bila izrazito zanimljiva jer su se uživo, na edukativan način, upoznali s vještinama planinarskih vodiča, osnovama penjanja, orijentacijom, prvom pomoći i potražnim akcijama.

U vježbi je sudjelovalo petoro članova SPV Zagreb (Željko Avdagić, Alan Čaplar, Maja Grozdanić, Ivan Pravdić, Mladen Stanković) i jedna članica SPV Rijeka (France Chopinet). Na putu prema vrhu Kleka, skupina je zatekla alpinističkog instruktora Vladimira Mesarića, jedinog hrvatskog gorskog vodiča koji je tu licencu stekao polaganjem stručnih ispita po međunarodnim standardima UIAGM-a. Mesarić je pohvalio kvalitetan rad planinarskih vodiča i prenošenja znanja te istaknuo kako je i sam započeo svoju planinarsku i penjačku karijeru kao osnovnoškolac u sklopu slične školske grupe u HPD-u “Željezničar”.

U analizi vježbe svi vodiči razmijenili su svoja zapažanja o izvođenju zadataka i o samom funkcioniranju grupe, s posebnim naglaskom na manje propuste, koji, međutim, ni u kojem trenutku nisu utjecali na sigurnost vođenja ili na funkcioniranje grupe. Prema ocjeni članova vođene grupe te analizi samih vodiča i voditelja vježbe, cjelokupna akcija vođenja izvršena je iznimno kvalitetno – iznad očekivanja.

SPV Zagreb poziva zainteresirane članove Vodičke službe HPS-a da se pridruže sljedećim sličnim akcijama te da svoje znanje i vještine planinarskog vođenja produbljuju kvalitetnim radom u svojim matičnim planinarskim udrugama.

Za kraj slijedi galerija fotografija Alana Čaplara. A svako pogledajte i slike Željka Avdagića s ovog zanimljivog planinarskog vođenja 100 ljudi na Klek.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)