Izlet na istočnu Medvednicu – Lipa

Čučerje – Mačkov kamen – planinarski dom »Lipa« – Marija Snježna – Čučerje

subota 31.01.2015.

Ovaj izlet organizira se u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča. Za zainteresirane planinarske vodiče iz SPV Zagreb je taj dan organizirana vježba planinarskog vođenja, koju oni izvode “uživo” – vodeći našu grupu. Zadaća vodiča je da grupu na siguran način dovedu na Lipu, uz izvršenje zadataka koje im zadaje voditelj vježbe (Alan). Bit će im zadani zadaci koji će biti zanimljivi i nama, tako da ćemo ponešto naučiti o njihovom radu. Mi ćemo sudjelovati tako što ćemo im (prema Alanovim uputama) prirediti i odglumiti određene zadatke.

Lipa je istaknuto bilo strmih strana koje povezuje dva istoimena vrha, Rog (742 m) i Rog (709 m). Prvi je zarastao vegetacijom i ne pruža vidika, za razliku od Roga na čijem se vrhu nalazi pl. dom i razgledna piramida sa širokim vidik na Zagorje i Posavinu. Za razliku od ostalih dijelova Medvednice, ovaj njen dio obiluje slikovitim livadama i vidikovcima, koje unatoč blizini velegrada još čuvaju osobit gorski ugođaj.

Sastanak sudionika je u 8:00 sati kod OŠ Zapruđe (Ulica Bundek). Autobusom idemo do Gornjeg Čučerja, odakle počinjemo planinariti prema Lipi. Do doma ima 1 h i 45 minuta uspona. Uspet ćemo se putom »preko Mačkovog kamena«. Nikakav kamen nećete, doduše, vidjeti, ali odabrali smo ga zato što je to najlakši uspon do planinarskog doma.

PL. DOM »LIPA« (705 m) nalazi se na Rogu (709 m), raspolaže sa 16 kreveta u 4 sobe, blagovaonicom s 90 mjesta i kuhinjom. Otvoren je i opskrbljen subotom, nedjeljom i blagdanom. Dom se ističe ugodnom pl. atmosferom, budući da nema cestovnog prilaza. Njime upravlja HPD »Lipa« iz Sesveta. Na livadi nedaleko od doma je crkvica posvećena hrvatskim mučenicima.

Kod doma su moguće igre i zabava. Nakon uspona na razglednu piramidu i uživanja u lijepom vidiku, nastavit ćemo dalje hrptom Medvednice prema livadi Gorščici. S hrpta ćemo skrenuti lijevo markiranim putom prema kapelici Marije Snježne.

MARIJA SNJEŽNA (oko 500 m) je zavjetna kapelica župe u Čučerju. Na zidovima sa strane prikazan je narod čučerskog područja. Sagrađena je 1829. milodarima čučerskih župljana. Kapelica je postaja hodočasničkog puta u Mariju Bistricu. Ispod puta u špiljici je snažan izvor (pitka voda). Godišnje proštenje je prve nedjelje poslije 5. kolovoza. Iznad kapelice diže se vrh Stražnec (628 m) s jednom od najslikovitijih stijena u Medvednici. S njezina vrha pruža se lijep vidik.

Od kapelice se spuštamo dalje kolnim putem do račvišta, odakle se dalje spuštamo preko livada i kroz vinograde do polazišta u Čučerju. Povratak planiran između 17 h i 18h.

SASTANAK: u subotu, u 8:00 sati kod OŠ Zapruđe (ulica Bundek)
UKUPNO JE PLANIRANO 3 i pol sati hoda
IZLET VODI: Alan Čaplar, tel. 091/51-41-740, e-mail: caplar@hps.hr
PRIJAVE ZA IZLET: Duška Marcić-Svilar, 099/212-0082, msduska@gmail.com; Milica Manojlović, 095/913-26-07, mmanojlovichka@gmail.com; Ana Čaplar, 091/57-23-209, ana@urednik.hr

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.