Klek kod Ogulina

Izlet na Klek kod Ogulina

Ogulin – Bjelsko – planinarski dom Klek – Kneja

subota 3. listopada 2015.

Klek je istaknuta planina na istočnom rubu Velike Kapele, iznad grada Ogulina. Premda nije osobito visok ni površinom velik, to je jedno od najatraktivnijih i najpopularnijih planinskih odredišta u Hrvatskoj. Ima oblik 3-4 km dugog hrpta strmih strana. Padine su mu od podnožja pa do 1000 metara pokrivene šumom, dok se ispod planine prostire više širokih livada. Međutim, pozornost promatrača, s koje god se strane prilazi Kleku, privlači vršna 200 metara visoka stjenovita glava. Stijene su mjestimice okomite, pa i prevjesne, i zato je Klek ujedno i popularno alpinističko penjalište. Gledan s juga, Klek se doimlje se kao usnuli div, kojemu su stijene Klečice noge, a vršna stijena glava. Prema narodnoj predaji, vrh Kleka je okupljalište vještica u olujnim noćima, pa su one postale svojevrstan simbol Kleka i Ogulina. Klek i Ogulin su odigrali značajnu ulogu u povijesti hrvatskoga planinarstva i alpinizma, pa se obris Kleka nalazi u znaku Hrvatskog planinarskog saveza.

Sastanak sudionika je u 7:45 sati ispred OŠ Zapruđe. Autobusom ćemo se uputiti do Ogulina u 8:00, gdje ćemo pogledati Đulin ponor i popiti jutarnju kavu, a zatim će nas autobus odvesti dalje prema Kleku.

OGULIN (323 m) je slikovit grad pod Klekom na razmeđi Like i Gorskog kotara. Središte Ogulina čine park kralja Tomislava i Frankopanska utvrda s početka 16. stoljeća, u kojoj je danas zavičajni i alpnistički muzej. Nasuprot Frankopanske utvrde, u samome središtu grada, nalazi se 50 metara dubok Đulin ponor. Svoje ime ponor je dobio po kćeri gradskog kapetana koja se, prema predaji, zbog nesretne ljubavi bacila u nj. Đulin ponor ujedno je jedan od ulaza u špiljski sustav Đula–Medvedica. Podzemni kanali toga sustava duži su od 16 km i čine najveći špiljski sustav u Hrvatskoj. U Đulin ponor neposredno ispod tvrđave ponire rijeka Dobra, koja ponovno izvire kod Tounja.

Penjanje ćemo započeti u selu Bjelskom na cesti Ogulin – Jasenak, dokle će nas dovesti autobus. Od Bjelskog do planinarskog doma na Kleku stići ćemo za cca 1:30 h uspona. Dio put do planinarskog doma uređen je kao poučna botanička staza, a vodi stalnim usponom kroz šumu.

Po livadi s pogledom na Klek 16.06.2012.
Po livadi s pogledom na Klek

PL. DOM »KLEK« (1000 m) nalazi se na hrptu Kleka, na vrhu strmih šumovitih padina, a neposredno ispod goleme klekove vršne stijene. Dom je otvoren i opskrbljen u dane vikenda, kada u domu dežuraju članovi HPD »Klek« iz Ogulina. U domu se može dobiti hrana i piće. Od doma se pruža lijep vidik prema Ogulinu.

Nakon odmora kod planinarskog doma dio skupine krenut će na vrh Kleka. Do vrha Kleka stiže se za pola sata.

Po povratku svih koji su išli na vrh krenut ćemo nizbrdo prema Kneji (50 minuta), gdje će nas čekati autobus.

Povratak u Zagreb planiran je oko 19 sati.

SASTANAK: u subotu, u 8:00 sati kod OŠ Zapruđe (ulica Bundek)

UKUPNO JE PLANIRANO 4 sata hoda

IZLET VODI: Alan Čaplar, tel. 091/51-41-740, e-mail: caplar@hps.hr

PRIJAVE ZA IZLET: Duška Marcić-Svilar, 099/212-0082, msduska@gmail.com; Milica Manojlović, 095/913-26-07,
mmanojlovichka@gmail.com

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.