Vrh Oštrc

Samoborsko gorje: Oštrc

subota 5. prosinca 2015.

Oštrc zauzima središnji položaj u Samoborskom gorju. Dobro je vidljiv izdaleka i prepoznatljiv po strmim padinama na obje njegove strane. Nalazi se na središnjem gorskom hrptu Samoborskog gorja, koji se proteže smjerom sjeveroistok-jugozapad od Samobora preko Palačnika, Velikog Dola, Oštrca i Kovinščice do prijevoja Velika Vrata pod Japetićem. Vršne su padine pokrivene travom, što omo­gu­ćava široke vidike i gotovo alpske doživljaje. Njihova je specifičnost i najljepši ukras bogatstvo biljnog svijeta, među kojim ima i rijetkih biljaka.

Sastanak sudionika je u 07:45 sati kod OŠ Zapruđe (ulica Bundek, iza sportskog igrališta škole). Autobusom ćemo se uputiti preko Samobora do Ruda, gdje je planiran razgled nekadašnjih rudnika. Autobusom ćemo se dalje uputiti prema Prekrižju i odatle uputiti prema vrhu Oštrca. Za uspon treba oko sat i pol laganog hoda. Put će nas voditi preko livada Rancerja. Bude li snijega, livade ćemo iskoristiti za sanjkanje.

RUDE su naselje u dolini potoka Rudarska Gradna, između Oštrca i Plešivice, na cesti Samobor – Plešivica – Jastrebarsko. Naziv Rude potječe iz razdoblja kada se ovdje kopala bakrena ruda. Tu je bila i talionica, a u Samoboru bakrana za preradu. Rudari su bili uglavnom njemački doseljenici koji su se s vremenom pohrvatili. Za turistički razgled uređena su dva rudarska okna. Razgled rudnika košta 15kn.Razgled traje 40 minuta za svaku grupu. Grupe su od 15 do 20 ljudi.

OŠTRC (752 m) je vrh alpskog izgleda u samome središtu Samoborskog gorja. Na vrhu je spomen-ploča prvom izletu HPD-a 1875. godine, kojem je Oštrc bio glavni cilj. Pod samim vrhom ima više izlomljenih monolitnih kamenih blokova koji su mjestimice oblikovani poput divovskih gljiva. Na južnoj strani vrha je 15 m visoka stijena Flinka, koja služi kao alpinističko vježbalište.

PLANINARSKI DOM »ŽELJEZNIČAR« NA OŠTRCU (691 m) nalazi se na malenom gorskom sedlu podno vrha Oštrca, okrenut prema istoku, s lijepim pogledom na Zagreb i Medvednicu. Domom upravlja HPD »Željezničar« iz Zagreba. Otvoren je vikendom i dobro opskrbljen.

S Oštrca ćemo se planinarskom stazom uputiti dalje prema našem autobusu, koji će nas čekati na drugom mjestu. Za silazak će nam trebati malo više od sat i pol vremena hoda.

SAMOBOR je slikovit gradić na zapadnom rubu Samoborskog gorja. U 13. st. postao je poznat po trgovini i obrtu, u 16. st. započinje razvoj rudarstva, početkom 19. st. razvija se drvoprerađivačka i staklarska industrija. Danas je to popularno izletište s lijepim starim zgradama, povijesnim spomenicima, kupalištima i parkovima. Osobito je poznat samoborski fašnik, koji se obilježava od 1827. godine.

Povratak: oko 19h u Zagreb.

SASTANAK: u subotu, u 7:45 sati kod OŠ Zapruđe (ulica Bundek)

UKUPNO JE PLANIRANO 4 sata hoda

IZLET VODI: Alan Čaplar, tel. 091/51-41-740, e-mail: caplar@hps.hr

PRIJAVE ZA IZLET: Duška Marcić-Svilar, 099/212-0082, msduska@gmail.com; Milica Manojlović, 095/913-26-07,
mmanojlovichka@gmail.com

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.