Izlet na Zarin kod Brinja

Početkom travnja, ubrzo nakon uskršnjih praznika idemo na Zarin kod Brinja. Prijave za izlet su do srijede 20.03.  Slijedeći tjedan nema nastave jer su proljetni praznici, prvi radni dan će biti u utorak 02.04. kada moramo imati gotove popise i više neće biti moguća prijava i uplata. Zato požurite i osigurajte svoje mjesto na prvom ovogodišnjem proljetnom izletu.

LIKA: ZARIN IZNAD BRINJA nedjelja 07.04.2013.

Ovaj izlet organizira se u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Zagreb i domaćinima iz HPD “Škamnica” iz Brinja. Za zainteresirane planinarske vodiče iz SPV Zagreb je taj dan organizirana vježba planinarskog vođenja, koju oni izvode “uživo” – vodeći našu grupu. Zadaća vodiča je da grupu na siguran način dovedu na Zarin, uz izvršenje zadataka koje im zadaje voditelj vježbe (Alan). Bit će im zadani zadaci koji će biti zanimljivi i nama, tako da ćemo ponešto naučiti o njihovom radu. Mi ćemo sudjelovati tako što ćemo im (prema Alanovim uputama) prirediti i odglumiti određene zadatke. Način na koji oni izvode te zadatke će se ocjenjivati.

Sastanak svih sudionika bit će u 8:00 sati kod OŠ Zapruđe (Ulica Bundek). Autobusom ćemo se uputiti do Brinja i tu se pridružiti organiziranom pohodu na vrh Zarin (838 m) koji organizira HPD “Škamnica” iz Brinja. Na pohodu svake godine sudjeluje više stotina planinara iz raznih planinarskih društava, pa im se želimo pokazati u velikom broju i predstaviti primjerenim planinarskim ponašanjem. Ujedno, morat ćemo pažljivo slušati upute vodiča kako bi sve prošlo u najboljem redu.

Početak pohoda je u 10 sati na zbornom mjestu ispod gradine Sokolac. Kratko se hoda asfaltnom cestom do ulaza u šumu, a odatle oko sat i pol do vrha. Markacije polaze ispod starog grada Sokolca, vode kroz zaselak Lokmeri (15 min) i dalje asf. cestom do podnožja Škamnice, gdje ulaze u šumu. Nakon 30’ hoda kroz šumu stiže se na šumsku cestu kojom se lijevo nastavlja put prema Zarinu, a desno se za nekoliko minuta može stići na vidikovac Vijenac (644 m) gdje se nalazi šumarska kuća. Slijedi 15’ hoda šumskom cestom i zatim blag uspon šumskom stazom na vrh Zarin (828 m). Za povratak ćemo se koristiti istim putom.

U poslijepodnevnim satima predviđen je glazbeni i plesni program (veselica) u Brinju, uz mogućnost posjeta zavičajnom muzeju općine Brinje. Mi, međutim, planiramo posjet Ogulinu gdje ćemo se malo odmoriti (posjet palačinkama), a zatim ćemo autobusom poći prema Zagrebu. Povratak u Zagreb planiran je oko 19 sati.

Na putu nema nikakvog planinarskog doma, pa hranu i piće treba ponijeti sa sobom.

SASTANAK: u nedjelju, kod škole u 8:00 sati
OPREMA: Potrebno je ponijeti opremu za zimu – vjetrovka, šal, rukavice, zimske cipele…
POVRATAK U ZAGREB planiran je između oko 19 sati.
VODIČ: Alan Čaplar (tel. 091/51-41-740, e-mail: caplar@hps.hr)
PEDAGOŠKO VODSTVO: Duška Marcić-Svilar (mob 099/212-0082, msduska@gmail.com) i MilicaManojlović (095/913-26-07, mmanojlovichka@gmail.com)