Izlet u Gorski Kotar: Vražji prolaz

Skrad – Zeleni vir – Vražji prolaz – Muževa hižica – Skrad

subota 25.04.2015.

Na ovome izletu cilj nam je posjetiti Vražji prolaz i Zeleni vir u Gorskom kotaru. Vražji prolaz i Zeleni vir ubrajaju se u najljepše prirodne fenomene Gorskog kotara i Hrvatske. To je čudesni prirodni svijet skriven u dnu prirodnog kotla između Kupjačkog vrha i Skradskog vrha, dubok oko 300 metara. Njegov najatraktivniji dio je slikoviti kanjon potoka Jasle zvan Vražjim prolazom. Nedaleko od njega obrušava se impresivan slap potoka Curka pred veličanstveni špiljski portal Zelenog vira. Osobit ugođaj cjelokupnom okruženju daju glasni vodeni tokovi i ugodna šumska hladovina. To je jedino planinarsko odredište u Hrvatskog do kojeg se treba najprije spustiti a zatim popeti 300 metara.

Sastanak svih sudionika izleta je u subotu 25. travnja u 8:00 kod OŠ Zapruđe (ulica Bundek). Autobusom putujemo do Skrada u Gorskom kotaru.

SKRAD (700 m) je planinsko i turističko mjesto na strmom obronku Skradskog vrha. Zbog ugodne klime i svježine u ljetnim mjesecima, Skrad je poznat kao klimatsko oporavilište i ugodno ljeto­valište. Na željezničkoj stanici nalazi se stara planinarska karta Gorskog kotara, postavljena još prije II. svjetskog rata.

Sa željezničke stanice. st. preko pruge 100 m prema Zagrebu na stazu koja se spušta 400 metara u brojnim zavojima do Zelenog vira.

ZELENI VIR je golemi špiljski portal, pred koji se sa 70 m visoke stijene, raspršen u tisuće kapljica, ruši slap potoka Curka. Pogled na 30 m visok otvor špilje doima se kao ulaz u neki pod­zemni svijet. U drugom dijelu špilje je malo jezero zelene boje, čiji je vodostaj reguliran branom sagrađenom 1922. radi opskrbe munjare (hidroelektrane), koja se nalazi stotinjak metara dalje.

Od Zelenog vira stazom niz potok spuštamo se do proširenja na kojem se nalazi izletnički dom i elek­trana na ušću potoka Curka u potok Jasle (dalje se rječica zove Iševnica). Tu je ulaz u Vražji prolaz.

VRAŽJI PROLAZ je uzak kanjon strmih stjenovitih strana, koje je ponegdje tako stisnute da se od neba vidi samo uzak trak. Dnom kanjona vodi put, koji na nekoliko puta prelazi s mosta na most, mjestimice preko uzdužne galerije ispod kojeg huči šumni tok potoka Jasle. Vražji prolaz završava nakon 20 minuta, kod nadstrešnice podno ulaza u špilju Muževa hiža.

MUŽEVA HIŽA (320 m) je špilja čiji se veliki portal ističe s lijeve strane potoka Jasle. Kroz velik ulazni portal vijugavim podzemnim hodnikom stiže se u drugu dvoranu, u kojoj ima zanimljivih kamenica (lokvi vode). Za posjet je potrebno ponijeti svjetiljku.

Od špilje put se oštro uspinje iz kanjona sat vremena do šumske ceste pod željezničkom prugom. Kružnom šetnjom tako ćemo stići ćemo do željezničke stanice Skrad i ukrcati se u autobus za Zagreb.

SASTANAK: u subotu, u 8:00 sati kod OŠ Zapruđe (ulica Bundek)
UKUPNO JE PLANIRANO 4 sata hoda
IZLET VODI: Alan Čaplar, tel. 091/51-41-740, e-mail: caplar@hps.hr
PRIJAVE ZA IZLET: Duška Marcić-Svilar, 099/212-0082, msduska@gmail.com; Milica Manojlović, 095/913-26-07, mmanojlovichka@gmail.com; Ana Čaplar, 091/57-23-209, ana@urednik.hr