Višednevni izlet na otok Vis

Plan višednevnog planinarskog izleta planarske grupe Gojzeki u OŠ »Zapruđe« – HPD »Željezničar« na Vis  04. do 07. lipnja 2015.

Vis je jedan od najslikovitijih i najsačuvanijih dalmatinskih otoka. Iako je razmjerno malen (dug je 18, a širok 9 km) vrlo je brdovit – premašuje visinu od 500 metara. Osnovnu crtu reljefu daju tri stjenovita grebena, čije je ishodište u polukružnom grebenskom lancu povrh Komiže, na zapadnom dijelu otoka, gdje su i najviši vrhovi Hum i Mali Hum. Od njih se prema gradu Visu odvajaju grebeni ispruženi smjerom jugozapad–sjeveroistok, koji se postupno spuštaju prema moru. Vis je u vrijeme Jugoslavije bio važna vojna baza pa se nije turistički razvio kao drugi dalmatinski otoci, no to se ubrzano mijenja.

3. 6., srijeda – polazak vlakom za Split

Sastanak svih sudionika bit će u srijedu 3. lipnja u 22:15 h na Glavnom kolodvoru. Do Splita putujemo noćnim vlakom. Vlak polazi u 23:05 h, a stiže u Split u četvrtak rano ujutro u 7 sati. Za noćenje u vlaku uputno je ponijeti spavaću vreću.

4. 6., četvrtak (praznik) – dolazak na Vis, upoznavanje zanimljivosti grada Visa i kupanje

vis-04

ujutro – slobodno vrijeme za doručak i kavu (u vlastitom aranžmanu) u Splitu, a u 10:30 h ukrcaj u trajekt za otok Vis. Putovanje brodom traje 2 sata i 45 minuta. Po dolasku u grad Vis prekrcavanje u autobus i vožnja do Komiže.Smještamo se za noćenje u školi.

poslijepodne – upoznavanje Komiže,, večera

5. 6., petak – planinarski izlet preko brda Huma do Komiže

nakon doručka polazak autobusom do grada Visa

cjelodnevni planinarski izlet iz Visa kroz selo Žena Glava na vrh Hum (587 m) te silazak u Komižu. Na putu ćemo posjetiti Titove špilje – dvije male špilje u kojima su Josip Broz i partizansko vodstvo tajno boravili nekoliko mjeseci tijekom Drugoga svjetskog rata (1944.). Na izlet treba ponijeti dovoljno vode i hranu za terenski ručak (iz ruksaka). Cijeli izlet traje 4-5 sati hoda, a na putu treba savladati visinsku razliku od 550 metara. Silazak po kamenitom terenu zahtijeva dodatni oprez.

poslijepodne – odmor i kupanje u Komiži

6. 6., subota – izlet na otok Biševo

polazak brodom iz Komiže na otok Biševa

po dolasku na Biševo – prekravamo se u čamce kojima idemo u razgled Modre špilje, jedinstvenog prirodnog fenomena – špilja je oko 11 sati po sunčanom vremenu osvijetljena neponovljivom modrom svjetlošću. Slijedi višesatno planinarenje po Biševu i upoznavanje otoka, kupanje u prekrasnoj uvali Porat

povratak u poslijepodnevnim satima u Komižu, slobodno vrijeme, večera

7. 6, nedjelja – uspon do planinarske kuće Sv. Andrija i povratak prema Zagrebu

u 7.30 sati – napuštamo Komižu i autobusom odlazimo do grada Visa

izlet iz Visa do planinarske kuće Sv. Andrija (1:30 h uspona iz Visa, silazak jednako toliko, drugim putem).

povratak u Vis –odmor, priprema za putovanje

u 15.00 h ukrcavanje na trajekt. Trajekt za Split polazi u 15.30 iz Visa, a u Split stiže u 17.45 h

od 18 h do 21.30 h – slobodno vrijeme u Splitu i zajednička večera

u 21.30 h – okupljanje na splitskom željezničkom kolodvoru. Vlak polazi u 22.06 h, a u Zagreb stiže u ponedjeljak u 5.57 h ujutro. Tko u srijedu mora raditi, neka prije puta predvidi i pripremi odjeću i opremu za odlazak na posao.

NOĆENJE: Dobrotom djelatnika iz OŠ Vis bit ćemo smješteni u gradu Visu.

PREDVIĐENI TROŠKOVI ZA PUTOVANJE I NOĆENJE:

  • 345,20kn+79kn Biševo za odrasle, te 291,20kn+41kn Biševo za djecu– taj iznos obuhvaća sve predviđene troškove putovanja i smještaja, bez prehrane, uračunat je prijevoz vlakom 147,20kn i brodom do Visa i povratak 108kn odrasli(54 kn djeca)
  • noćenje – dobrotom roditelja i učenika iz OŠ Komiža besplatno
  • prijevozi -na dolasku :grad Vis-Komiža i povratak Komiža –Vis; iz Komiže u Vis na dan izleta na Hum 70kn
  • higijenske potrepštine za grupu i darovi za domaćine: 20 kn
  • Izlet na Biševo: 79kn za odrasle (brod:45kn+spilja34kn) te 41kn za djecu (brod 24kn+spilja 17kn)

PREHRANA: organizirane su 3 večere u Komiži. Za ostale obroke sudionici se trebaju pobrinuti sami, imajući u vidu ograničeno radno vrijeme trgovina vikendom i na praznik (četvrtak).

PONAŠANJE: Cijelo putovanje ima planinarski karakter. U svim isplaniranim aktivnostima grupe trebaju sudjelovati svi. S obzirom na organizacijsku složenost cijeloga putovanja, nužno je da se svi članovi grupe strogo pridržavaju dogovora i uputa koje će vodiči davati na terenu, pogotovo u pogledu vremena okupljanja i opremljenosti na izlete.

IZLETU SE MOGU PRIDRUŽITI svi zainteresirani članovi HPD-a Željezničar, pri čemu prednost imaju obitelji s djecom i članovi koji su najredovitiji na izletima grupe Gojzeki.

IZLET VODI: Alan Čaplar, tel. 091/51 41 740, e-mail: alan@urednik.hr, web: www.alan-caplar.iz.hr

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.