Julijske Alpe: Vršič i Slemenova špica, Slovenija

subota i nedjelja 28. i 29. rujna 2019.

Vršič – Sovna glava – izvor Soče i dolini Trente; Vršič – Sljemenova špica – Vršič

Julijske Alpe prakrasan su gorski ambijent, na sjevernom dijelu Slovenije. Najviši vrh u tom planinskom masivu je Triglav (2863 m), a ima tu još mnogo zanimljivih i atraktivnih stjenovitih vrhova (Škrlatica, Prisojnik, Mojstrovka, Razor, Jalovec, Mangart, Bavški Grintavec itd.). U okviru ovog izleta obići će se lako pristupačan i atraktivan vrh Slemenova špica, prijevoj Vršič, izvor rijeke Soče i dolina Trente. Noćenje je organizirano u planinarskoj kući pri Gozdu (iznad Kranjske Gore, a ispod Vršiča). Izlet omogućuje pravi alpski doživljaj ali nije težak jer će se obilaziti vrlo pristupačne i lako prohodne planinarske staze. Julijske Alpe najljepše su kada se počnu bojiti prvim jesenskim bojama – dakle upravo u ovo vrijeme, i prava je šteta propustiti takav doživljaj.

Sastanak sudionika je u 7:00 sati (!) sa standardnog mjesta kod igrališta OŠ Zapruđe. Autobusom ćemo se uputiti preko Bregane pa kroz Sloveniju do Kranjske Gore i dalje do prijevoja Vršič, odakle započinjemo s planinarenjem. Za prelazak državne granice obavezna je važeća osobna iskaznica ili putovnica – i za roditelje i za djecu.

VRŠIČ (1611 m) je poznati planinski prijevoj u Julijskim Alpama. To je najviša točka na cesti koja povezuje Gorenjsku (Gornjosavsku dolinu) s Trentom (dolinom Soče). Atraktivnu Vršišku ili Rusku cestu gradili su tijekom Prvog svjetskog rata ruski zarobljenici. Preko 24 serpentine cesta se penje od Kranjske Gore (810 m) do Vršiča (1611 m) i potom preko 26 serpentina spušta na drugu stranu u Log (620 m). Cesta je duga 24 kilometra. Na Vršiču se nalaze dva planinarska doma, a pogled posebno privlači stjenoviti lik Ajdovške deklice – prirodno divovsko lice djevojke u stijeni Prisojnika, jedan od prepoznatljivih simbola Julijskih Alpa.

Jesen na Vršiču, Julijske Alpe

Poći ćemo najprije putom koji vodi prema moćnoj stijeni Prisojnika ali ćemo kod vrška Sovne glave skrenuti na stazu koja se nizbrdo spušta u dolinu Trente. Put ide usporedno sa glavnom cestom te se spušta oko 800 metara do planinarske kuće kod izvora Soče. Rijeka izvire iz uske stijene udaljene od planinarske kuće desetak minuta hoda, a sam izvor pristupačan je samo iskusnim planinarima po osiguranom putu, uz čelićne sajle.

IZVOR SOČE nalazi se na početku doline Trenti, pod vrhom Mojstrovke. Ovu 137 kilometara dugu rijeku, jednu od najljepših u Europi, krasi njezina modrozelena boja koja ne blijedi čak ni u talijanskom dijelu toka.

Autobusom ćemo se vratiti preko prijevoja Vršiča do planinarske kuće pri Gozdu, gdje ćemo noćiti. U domu je ugovorena večera, noćenje i doručak za sve sudionike ture. Dom je kvalitetno opremljen i uređen.

Drugoga dana uputit ćemo se s prijevoja Vršiča na vrh Sleme. Put se postupno uspinje na manji prijevoj a zatim vodi vrlo zanimljivim položenim terenom, kroz šumarke ariša, s lijepim vidicima prema vrhovima Mojstrovki, Jalovcu, Prisojniku, Poncama i drugim alpskim velikanima.

SLEMENOVA ŠPICA (1911 m) je izrazito slikovit i lako pristupačan vrh. Odlikuje se prekrasnim vidicima, a prizor malih planinskih jezera na lijepoj livadi sa „gorskim kristalom“ Jalovca u pozadini jedna je od najljepših planinskih razglednica Slovenije. Vrh je prekriven busenovima planinske trave i stablima ariša.

Ručak je iz ruksaka, što ponesete sa sobom. Za povratak ćemo koristiti isti put do prijevoja Vršiča, kojim smo došli. Za uspon i povratak trebaju otprilike 4 sata.

Povratak u Zagreb planiran je oko 20 sati.

SASTANAK: u subotu, u 7:30 sati kod OŠ Zapruđe

UKUPNO JE PLANIRANO 3-4 sata hoda svaki dan

IZLET VODI: Alan Čaplar, tel. 091/51-41-740, e-mail: caplar@hps.hr

PRIJAVE ZA IZLET: Duška Marcić-Svilar, 099/212-0082, msduska@gmail.com

PODSJEĆAMO da su za putovanje u inozemstvo obavezni važeći putni dokumenti (osobna iskaznica ili putovnica).

OBAVEZNA je također i članska iskaznica HPS-a, radi popusta na cijenu noćenja u planinarskom domu.

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.