Medvednica: Lipa

subota 2. veljače 2019.  |  Čučerje – Mačkov kamen – planinarski dom »Lipa« – Marija Snježna – Čučerje

Lipa je najljepši dio Medvednice. To je slikovito gorsko bilo strmih strana koje povezuje dva istoimena vrha, Rog (742 m) i Rog (709 m). Prvi je zarastao vegetacijom i ne pruža vidika, za razliku od Roga na čijem se vrhu nalaze planinarski dom i razgledna piramida sa širokim vidik na Zagorje i Posavinu. Za razliku od ostalih dijelova Medvednice, ovaj njen dio obiluje slikovitim livadama i vidikovcima, koje unatoč blizini velegrada još čuvaju osobit gorski ugođaj.

Sastanak sudionika je u 8:00 sati kod OŠ Zapruđe (na uobičajenom mjestu). Autobusom idemo do Gornjeg Čučerja, odakle počinjemo planinariti prema Lipi. Do doma ima 1 h i 45 minuta uspona. Uspet ćemo se putom »preko Mačkovog kamena«. Nikakav kamen nećete, doduše, vidjeti, ali odabrali smo ga zato što je to najlakši uspon do planinarskog doma.

PLANINARSKI DOM LIPA (705 m) nalazi se na Rogu (709 m), raspolaže sa 16 kreveta u 4 sobe, blagovaonicom s 90 mjesta i kuhinjom. Otvoren je subotom, nedjeljom i blagdanom i opskrbljen jednostavnim jelima i pićima. Dom se ističe ugodnom planinarskom atmosferom, budući da nema cestovnog prilaza. Njime upravlja HPD »Lipa« iz Sesveta. Na livadi nedaleko od doma je crkvica posvećena hrvatskim mučenicima.

Kod doma su moguće igre i zabava. Bude li snijega, bit će sanjkanja. Nakon uspona na razglednu piramidu i uživanja u lijepom vidiku, nastavit ćemo dalje hrptom Medvednice prema livadi Gorščici. S hrpta ćemo skrenuti lijevo silaznim markiranim putom prema kapelici Marije Snježne i Čučerju.

MARIJA SNJEŽNA (oko 500 m) je zavjetna kapelica župe u Čučerju. Na zidovima sa strane prikazan je narod čučerskog područja. Sagrađena je 1829. milodarima čučerskih župljana. Kapelica je postaja hodočasničkog puta u Mariju Bistricu. Ispod puta u špiljici je snažan izvor (pitka voda). Godišnje proštenje je prve nedjelje poslije 5. kolovoza. Iznad kapelice diže se vrh Stražnec (628 m) s jednom od najslikovitijih stijena u Medvednici. S njezina vrha pruža se lijep vidik.

Od kapelice se spuštamo dalje kolnim putem do račvišta, odakle se dalje spuštamo preko livada i kroz vinograde do polazišta u Čučerju. Povratak je planiran između 17 h i 18 h.

SASTANAK: u subotu, u 8:00 sati kod OŠ Zapruđe (ulica Bundek)

UKUPNO JE PLANIRANO 4 sata hoda

IZLET VODI: Alan Čaplar, tel. 091/51-41-740, e-mail: caplar@hps.hr

PRIJAVE ZA IZLET: Duška Marcić-Svilar, 099/212-0082, msduska@gmail.com

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.