Dilj gora kod Slavonskog Broda

subota 30. ožujka 2019.

Jezero Petnja – kanjon Pljuskara – planinarski dom Đuro Pilar – Brodsko Vinogorje

Kada se govori o Slavoniji, taj se prostor gotovo redovito predstavlja kao prostran ravničarski kraj. Tu prejednostavnu sliku Slavonije, na radost nas planinara, »kvari« vijenac šumovitih planina koje okružuju Požešku kotlinu. Vijenac sačinjavaju Požeška gora, Psunj, Papuk, Krndija i Dilj gora. Pitoma priroda slavonskih planina nudi brojne male zanimljivosti i niz mogućnosti za ugodne planinarske šetnje. Istina, nema ovdje velikih stijena i istaknutih vrhunaca, no toliko više do izražaja dolazi bogatstvo nadaleko poznatih slavonskih šuma. Dilj gora je najniži dio gorskog vijenca oko Požeške kotline, koji zatvara kotlinu s jugoistočne strane, povezujući Požešku goru s Krndijom i dijeleći Posavinu od Požeške kotline. Unatoč skromnoj visini (461 m), prostorno je vrlo velika planina: u smjeru zapad–istok dugačka je oko 50, a u smjeru sjever–jug oko 30 km. Dilj gora je idealna za lijepe šetnje jer širok splet putova omogućuje brojne kratke izlete, a veličina gore omogućava i iznimno dugačke ture.

Sastanak sudionika je u 7:00 sati kod OŠ Zapruđe (na uobičajenom mjestu). Autobusom, uz jedno zaustavljanje na autocesti, idemo do jezera Petnja u blizini Slavonskog Broda, odakle počinjemo planinariti.

JEZERO PETNJA (150 m) nastalo je gradnjom brane u koritu potoka Petnje, na izlasku iz šumovite doline strmih strana. Uz obalu jezera uređeno je lijepo izletište s ugostiteljskim objektom, nadstrešnicom, a ljeti s čamcima za iznajmljivanje.

Od jezera Petnja uputit ćemo se u sjevernom smjeru trasom Kružnog planinarskog puta po Dilj gori, prema kanjonu Pljuskare. Vodit će nas domaćini iz PD-a Dilj gora, Slavonski Brod. Od Petnje do Pljuskare potrebna su 2 sata hoda.

PLJUSKARA je slikovit kanjon s brojnim malim slapovima i popularno izletište brodskih planinara. Zanimljivo je ne samo zbog sutjeske, nego i zbog vapnenca s tipično krškim fenomenima, među kojima je i nekoliko špiljica. Najljepši dio Pljuskare su dva veća slapa Mala Pljuskara i, oko 50 m ispod nje, Velika Pljuskara (4 m), oko 1 km od izlaza kanjona na cestu. Tu se, na vrhu stijene skrivene u šumi, nalazi planinarska kuća Pljuskara (278 m). To je lijepa zidana kuća.

Za većinu izleta iz smjera Sl. Broda u Dilj goru ishodište je planinarski dom »Ðuro Pilar« na rubu grada. On će nam biti sljedeće odredište. Do njega ćemo doći istočnom dionicom Kružnog puta po Dilj gori, također za otprilike 2 sata hoda.

PLANINARSKA KUĆA ĐURO PILAR (169 m) uočljiva je izdaleka kao bijela, stilski neobična zgrada, okružena bujnom šumom u području zvanom Brodsko Brdo. To je zidana prizemnica, podignuta na mjestu zvanom Popovića šumica. Kuća je nazvana imenom osnivača HPD-a, rođenog Brođanina. S terase ispred kuće širok je vidik na Slavonski Brod, Posavinu i Bosnu. Kuća ima ponudu pića, ali nema hrane.

Od kuće ćemo se spustiti nizbrdo do ceste i vinarije u Brodskom Vinogorju, gdje će nas čekati autobus. Povratak u Zagreb planiran je u kasnijim večernjim satima (21 sat). Ovaj je izlet nešto duži i dalji nego većina drugih izleta Gojzeka, no omogućit će nam da upoznamo goru na kojoj dosad nismo bili. Hranu za izlet treba obavezno ponijeti sa sobom u ruksaku.

SASTANAK: u subotu, u 7:00 sati kod OŠ Zapruđe (ulica Bundek)

UKUPNO JE PLANIRANO cca 5 sati hoda, po pretežito ravnom terenu i terenu blagih nagiba

IZLET VODI: Alan Čaplar, tel. 091/51-41-740, e-mail: alan.caplar@hps.hr

PRIJAVE ZA IZLET: Duška Marcić-Svilar, 099/21-20-082, msduska@gmail.com

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.