Sis, otok Cres

Planinarenje po Cresu i Lošinju

17. – 19. lipnja 2022. trodnevno planinarenje po LOŠINJU I CRESU – OTKAZANO

Hrvatske planine pripadaju Dinarskom gorskom sustavu, a karakteristične su po vapnenačkoj krševitoj građi i tipično kraškoj flori i fauni. Većina tih planina nalazi se na kopnu, ali kada se govori o planinama uz našu obalu, ne treba zaboraviti na planine koje se uzdižu na jadranskim otocima. Te su planine osobito zahvalne za planinarenje zbog lijepih vidika, lake pristupačnosti te mogućnosti da se planinarenje poveže s kupanjem i turističkim boravkom. Na otocima Lošinju i Cresu nalaze se planine Osorščica i Sis. Vrhovi Lošinja i Cresa i njihove ljepote cilj su našeg završnog izleta.

Vrijeme okupljanja je u petak 17. lipnja u 7:00 h kod škole u Zapruđu. Na putu ćemo se zadržati na odmorištu Ravna Gora. Uputit ćemo se dalje prema Krčkom mostu, njime prijeći na otok Krk, odakle vozi trajekt za otok Cres.

Po dolasku na otok Cres, prvoga dana planiran je posjet vrhu Sisu u blizini trajktnog pristaniša Merag. Do vrha ima 40 minuta uspona s prijevoja Križića iznad Beloga, a vidik se pruža na Kvarnerski zaljev, planine riječkog zaleđa i na Velebit. Nad vrhom se mogu vidjeti bjeloglavi supovi u letu, zaštićena i ugrožena ptičja vrsta. Na putu prema Lošinju, zastat ćemo u Osoru gdje ćemo uz vodstvo razgledati znamenitosti Osora.

Smještaj s doručkom i večerom organiziran je u hostelu Zlatokrila u Velom Lošinju. U Velom Lošinju djeluje prezentacijski centar o dupinima, koji možete individualno posjetiti i saznati ponešto o životu dupina u lošinjskom akvatoriju. Dakako, ako vrijeme bude pogodno za kupanje iskoristit ćemo lijepe plaže kako bismo se osvježili nakon planinarenja.

Drugoga i trećega dana planirano je planinarenje po Lošinju, a podrobniji raspored aktivnosti i trase planinarenja bit će određen na terenu. Središnji planinarski izlet bit će cjelodnevni izlet na planinu Osorščicu, koja se pruža uzduž sjevernog dijela otoka Lošinja. Na uspon ćemo poći iz Osora, pa preko planinarskog doma Sv. Gaudent (274 m) i vrhova Televrine (588 m) i Sv. Mikule (558 m) sići u Nerezine, gdje će nas čekati autobus. Televrina (589 m) je najviši vrh Lošinja. Za prelazak preko Osorščice treba oko 5 sati hoda, ali kako na raspolaganju imamo cijeli dan, nećemo se žuriti.

PLANINA OSORŠČICA ime je dobila po gradu Osoru koji se ne nalazi na Lošinju, nego na susjednom Cresu. Ime je nastalo u doba dok još Osor nije bio od Lošinja odijeljen današnjim morskim tjesnacem Kavadom, probijenim da bi se omogućio prolaz brodovima. Osorščica je prva planina jadranskog otočja koja je privukla pažnju turista. Godine 1886. osnovano je u Malom Lošinju turističko društvo, a njegovi su članovi već iduće godine poveli na vrh prijestolonasljednika Rudolfa Habsburškog. Na Osorščici se nalazi planinarski dom Svetog Gaudenta.

Treći dan iskoristit ćemo za uspon na vrh Svetog Ivana i planinarsku šetnju pučinskom obalom otoka Lošinja, do uvale Čikat i do Malog Lošinja. Riječ je o otprilike 4 sata hoda.

NOĆENJE: u hostelu Zlatokrila u Velom Lošinju.
PREHRANA: u hostelu su organizirana dva doručka i dvije večere.
IZLETU SE MOGU PRIDRUŽITI svi zainteresirani članovi HPD-a Željezničar, pri čemu prednost imaju članovi koji su najredovitiji na izletima grupe Gojzeki.
IZLET VODI: Alan Čaplar, tel. 091/51 41 740, e-mail: alan.caplar@hps.hr