Žumberak: Ječmište i Pliješ

subota 8. listopada 2022.

Okosnicu najvišeg dijela Žumberka čini dugačak hrbat koji se od Svete Gere na zapadu postupno spušta prema Bregani. Taj izduženi hrbat, u području oko vrha Ječmišta, poznat je po svojim cvjetnim livadama i lijepim vidicima, osobito na hrvatsku stranu Žumberka. Na ovome izletu upoznat ćemo taj malo posjećivani i malo poznati dio Žumberka koji se odlikuje prekrasnim vidicima i bogatstvom raznolikog cvijeća. Vrh Ječmište dio je Hrvatske planinarske obilaznice i točka na Putu kraljice bukve Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje.

Polazak autobusa bit će u 7:45 sati od OŠ Dugave, a u 8:00 sati sa autobusnog stajališta u Ulici Ivana Tomljenovića Gavrana između Zapruđa i Bundeka, sjeveroistočno od osnovne škole u Zapruđu. Molimo dođite 15-ak minuta prije polaska autobusa. Autobusom ćemo se uputiti preko Bregane, Stojdrage i Budinjaka do Gornje Vasi. To je jedno od većih žumberačkih sela i mjesto odakle ćemo krenuti na pješačenje.

Najprije se uspinjemo oko pola sata do sela Griča (850 m). Grič je najviše naselje u Zagrebačkoj županiji i ujedno najviše naselje u panonskom dijelu Hrvatske. Iza sela put se dalje penje uzbrdo kraticama, malo prati makadamsku cestu prema lovačkom domu, a zatim se mimo jednog izvora uspinje na hrbat Ječmišta. Od Gornje Vasi do vrha Ječmišta ima oko 2 sata hoda.

JEČMIŠTE (976 m) je dugačko travnato bilo ispruženo u smjeru zapad – istok. Sam vrh osobito se ne ističe na vršnoj zaravni. Zahvaljujući lijepim livadama, s Ječmišta se pružaju prekrasni vidici. U proljetno doba godine cijelo je Ječmište preplavljeno prekrasnim cvijetnim sagom. Na vrhu je kutija sa žigom. Cijeli je hrbat prošaran šumarcima i livadama i ta će nas slika pratiti duž većeg dijela puta.

Od vrha Ječmišta nastavljamo dalje lagano po livadama sat i pol do planinarske kuće Vodice, gdje je planinaran veći odmor. Od kuće ćemo se popeti na obližnji vrh Pliješ.

PLANINARSKA KUĆA VODICE (830 m) nalazi se iznad Sošica, ispod vrha Pliješa (977 m), uz šumsku cestu Sošice – Kostanjevica. To je jednostavna prizemnica s kuhinjom, blagovaonicom i dvije sobe, opskrbljena jednostavnim jelima i pićima od proljeća do jeseni preko vikenda, a u ostalo vrijeme po dogovoru s HPD Dubovac iz Karlovca. Kraj kuće je izvor s nekoliko malih kaskada, po čemu je dobila i svoje ime.

PLIJEŠ (978 m) je slikovit vrh iznad Sošica, među planinarima omiljen po lijepim livadama i bogatoj flori. Zanimljivo je da, gledan izdaleka, gotovo uopće ne privlači pozornost, premda je jedan od najviših vrhova žumberačke gore. Vršna točka označena je pločom na kojoj je ispisano ime vrha, a tu su i putokazi te kutija sa žigom. Vrh je lako pristupačan zahvaljujući blizini planinarske kuće Vodice.

Od kuće se put strmo spušta u Sošice (30 minuta). U Sošicama planiramo obići novi Posjetiteljski centar Sošice, u kojem ćemo upoznati osobitosti Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje. U Sošicama će nas čekati autobus. Dolazak u Zagreb predviđamo okvirno oko 19 sati.

Polasci

  • u 7:45 h od Osnovne škole Dugave
  • u 8:00 h s autobusnog stajališta u Ulici Ivana Tomljenovića Gavrana između Zapruđa i Bundeka, sjeveroistočno od škole u Zapruđu.

Molimo dođite 15-ak minuta prije polaska.

Oprema

Potrebno je ponijeti opremu za planinarsku opremu, čvrste cipele, odjeću prikladnu za planinarenje. Prehranu treba ponijeti sa sobom, u ruksaku.

Kontakti

 Vodič zadržava pravo izmjene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti.