Gorski kotar: Zagradski vrh

u subotu 26. studenoga 2022.

Polazak autobusa bit će u 7:45 sati od OŠ Dugave, a u 8:00 sati sa autobusnog stajališta u Ulici Ivana Tomljenovića Gavrana između Zapruđa i Bundeka, sjeveroistočno od osnovne škole u Zapruđu. Molimo dođite 15-ak minuta prije polaska autobusa. Autobusom ćemo se uputiti preko Fužina do Ravnog, odakle počinjemo uspon.

Za uspon ćemo koristiti najlakši i najljepši prilaz od planinarskog doma Vagabundina koliba (868 m) na prostranom krškom polju Ravno iznad Vinodola. Dom je zapravo restorančić s ukusnom kuhinjom, u kojem supružnici Savić pružaju usluge noćenja i prehrane. Od doma do vrha treba oko sat i pol uspona.

ZAGRADSKI VRH (1187 m) je najviši vrh u pojasu uzduž primorskog ruba goranske visoravni. On je od vinodolske stube udaljen oko 5 km, a s druge strane je samo 2 km udaljen od Viševice pa predstavlja prijelazno područje između Vinodola i Velike Kapele. Sjeverna strana vrha je pod bukovom šumom, a primorska je gola. Vršni dio ima oblik lijepoga travnatog hrpta s kojeg se šire vidici prema Vinodolu i prema Riječkom zaljevu. Na istočnom podnožju Zagradskog vrha, na visini od 950 m, pruža se područje lijepih livada gdje su Vinodolci imali svoje ljetne pastirske stanove zvane Zagradi, po kojima je ime dobio i sam vrh.

Od vrha se istim putom vraćamo natrag prema Ravnom i planinarskom domu Vagabundina koliba. U povratku ćemo posjetiti Fužine, jezero Bajer i špilju Vrelo.

ŠPILJA VRELO jedna je od najljepših turistički uređenih špilja u Hrvatskoj. Špilja je otkrivena slučajno 1950., prilikom vađenja kamena koji je služio za izradu brane i ceste oko jezera Bajer kod Fužina. Ukupno je dugačka oko 300 m, a za posjećivanje je uređeno 180 m. Špilja Vrelo puna je lijepih siga. U njoj žive i razne životinje kao što su špiljski pauci, leptiri i šišmiši (preko zime). U špilji je i izvor u kojem su ronili ronioci iz Hrvatske i Francuske.

Nakon obilaska, uputit ćemo se natrag prema Zagrebu.

POLASCI: u 7:45 h od Osnovne škole Dugave, a u 8:00 h s autobusnog stajališta u Ulici Ivana Tomljenovića Gavrana između Zapruđa i Bundeka, sjeveroistočno od škole u Zapruđu. Molimo dođite 15-ak minuta prije polaska.

OPREMA: Potrebno je ponijeti opremu za planinarsku opremu, čvrste cipele, odjeću prikladnu za planinarenje. Prehranu treba ponijeti sa sobom, u ruksaku.

KONTAKTI:

Vodič zadržava pravo izmjene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti.