Okić

Samoborsko gorje: Okić

u subotu 22. travnja 2023.

Na ovome izletu cilj nam je posjetiti Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje i jednu od najzanimljivijih starih gradina na širem zagrebačkom području. Okić je prirodni produžetak grebena Plešivice koji se nalazi na samom jugozapadnom rubu Samoborskog gorja i dobro je uočljiv iz posavske ravnice i Zagreba.

Polazak autobusa bit će u 7:45 sati od OŠ Dugave, a u 8:00 sati sa autobusnog stajališta u Ulici Damira Tomljenovića Gavrana između Zapruđa i Bundeka, sjeveroistočno od osnovne škole u Zapruđu. Molimo dođite 15-ak minuta prije polaska autobusa. Autobusom ćemo se uputiti po staroj karlovačkoj cesti prema Svetom Martinu pod Okićem i dalje do zadnje autobusne stanice u Podgrađu, odakle počinjemo planinariti. Od Podgrađa do Okića stiže se za sat vremena hoda. Pod Okićem je planinarski dom. Od doma ćemo se popeti na Okić (10 minuta uspona).

OKIĆ (499 m) je strma stožasta hridina kojom na istoku završava hrbat Plešivice. S njenoga se vrha pruža lijep vidik na Pokuplje i Zagreb. Ostaci stare gradine na vrhu, izvrsno prilagođeni terenu daju naslutiti nekadašnji oblik i veličinu. Gradina se prvi put spominje 1183., a služila je do 1616. U svojoj povijesti često je mijenjala vlasnike, a u područje pod njime u više su navrata prodrle turske čete. Stijene s južne strane Okića odavna su alpinističko vježbalište, pa ćemo možda tamo vidjeti i alpiniste.

PL. DOM »Dr. MAKS PLOTNIKOV« POD OKIĆEM (411 m) nalazi se u podnožju Okića, nedaleko od zadnjih kuća zaselka Gornji Gorički. To je drvena montaqna kuća sa zidanim podrumom, koja je trebala biti zamjena dotrajalom planinarskom skloništu na Samarskim stijenama u Gorskom kotaru, ali je zbog nesavladivih poteškoća s prijenosom u neprohodno područje stijena, prepuštena samoborskim planinarima. Kuća je otvorena, te se može dobiti hrana i piće.

Nakon razgleda Okića i orijentacijskih aktivnosti (na linku pogledajte kako nam je bilo davne 2014. godine), krenut ćemo prema Svetom Martinu pod Okićem (dužim putem, ukupno oko sat i pol), gdje će nas čekati autobus za povratak u Zagreb.
Povratak u Zapruđe i Dugave je predviđen između 18 i 19 sati.

POLASCI

  • 7:45 h od Osnovne škole Dugave
  • 8:00 h s autobusnog stajališta u Ulici Ivana Tomljenovića Gavrana između Zapruđa i Bundeka, sjeveroistočno od škole u Zapruđu. Molimo dođite 15-ak minuta prije polaska.

OPREMA

Potrebno je ponijeti opremu za planinarsku opremu, čvrste cipele, odjeću prikladnu za planinarenje. Prehrana i piće dostupni su u planinarskom domu, no zbog gužve preporučljivo je ponijeti sve potrebno sa sobom, u ruksaku.

KONTAKTI

Vodič zadržava pravo izmjene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti.