Planinarski izazov za studeni

Hvala svim Gojzekima koji su u listopadu posjetili Japetić i svojim fotografijama i osmijesima s vrha uljepšali facebook grupu Gojzeki. Alan nam je i za studeni priredio izazovan i lijep izlet.

Izazov za Gojzeke za mjesec studeni je Kalnik kod Križevaca. Kalnik je vrlo atraktivna planina na granici Prigorja i Zagorja. Gledan izdaleka, Kalnik djeluje kao impozantan zid istegnut u pravcu jugozapad-sjeveroistok. Za razliku od većine drugih planina i brda u Hrvatskom zagorju ili na njegovu rubu, na Kalniku ćemo susresti slikovite okomite stijene. Najviši vrh Vranilac (643 m) je vrlo lijep vidikovac. Od vrha prema sjeveroistoku strši niz stjenovitih zubaca, zvanih popularno Sedam zuba. Atrakcija je i stari grad Veliki Kalnik s penjalištem.

Većina posjetitelja izlete po Kalniku započinje kod planinarskog doma Kalnik, do kojega se može doći cestom iz smjera Križevaca. Cesta prema domu odvaja se od ceste Križevci – Gornja Rijeka te vodi preko sela Sudovca i Kalnika. Cesta je u zadnjem dijelu veoma strma (18%).

Od planinarskog doma do vrha može se stići na nekoliko načina, a najjednostavniji je uspon strmom uskom cestom koja vodi do odašiljača (potkraj se desno strmo uzbrdo odvaja staza na sam vrh). Od doma do vrha stiže se za 20 minuta.

Preporučujemo i kružnu poučnu stazu (može se obići za 2 sata hoda). Planinarski dom ima bogatu ponudu jela i pića a otvoren je vikendom.

Tijekom studenoga pozivamo vas da objavite na grupi Gojzeki svoju fotografiju s vrha Kalnika, staroga grada Veliki Kalnik, ili barem ispred planinarskog doma Kalnik – uz hashtag #gojzeki