Poziv na izlet na Klek

Bliži se posljednji planinarski izlet u ovoj školskoj godini – legendarni Klek!
Svakako pročitajte plan izleta, i saznajte kako će Gojzeki koji se odluče za izlet pomoći u izvođenju vježbe planinarskih vodiča iz Stanice planinarskih vodiča Zagreb.
Molimo vas da se prijavite što prije, zbog ograničenog broja mjesta.
Vrtićanci, očekujemo i vas na izletu!
Veselimo se druženju s vama.

Klek kod Ogulina
Klek pozornost promatrača privlači vršnom 200 metara visokom stjenovitom glavom

POZIV NA JEDNODNEVNI PLANINARSKI IZLET PLANINARSKE GRUPE OŠ “ZAPRUĐE” – HPD “ŽELJEZNIČAR” NA KLEK KOD OGULINA U SUBOTU 16. LIPNJA 2012.

Klek je istaknuta planina na istočnom rubu Velike Kapele, iznad grada Ogulina. Premda nije osobito visok ni površinom velik, to je jedno od najatraktivnijih i najpopularnijih planinskih odredišta u Hrvatskoj. Ima oblik 3-4 km dugog hrpta strmih strana. Padine su mu od podnožja pa do 1000 metara pokrivene šumom, dok se ispod planine prostire više širokih livada. Međutim, pozornost promatrača, s koje god se strane prilazi Kleku, privlači vršna 200 metara visoka stjenovita glava. Stijene su mjestimice okomite, pa i prevjesne, i zato je Klek ujedno i popularno alpinističko penjalište. Gledan s juga, Klek se doimlje se kao usnuli div, kojemu su stijene Klečice noge, a vršna stijena glava. Prema narodnoj predaji, vrh Kleka je okupljalište vještica u olujnim noćima, pa su one postale svojevrstan simbol Kleka i Ogulina. Klek i Ogulin su odigrali značajnu ulogu u povijesti hrvatskoga planinarstva i alpinizma, pa se obris Kleka nalazi u znaku Hrvatskog planinarskog saveza.

Sastanak sudionika je u 7:30 sati ispred OŠ Zapruđe. Autobusom ćemo se uputiti do Ogulina, gdje ćemo pogledati Đulin ponor i popiti jutarnju kavu, a zatim će nas autobus odvesti dalje prema Kleku.
OGULIN (323 m) je slikovit grad pod Klekom na razmeđi Like i Gorskog kotara. Središte Ogulina čine park kralja Tomislava i Frankopanska utvrda s početka 16. stoljeća, u kojoj je danas zavičajni i alpnistički muzej. Nasuprot Frankopanske utvrde, u samome središtu grada, nalazi se 50 metara dubok Đulin ponor. Svoje ime ponor je dobio po kćeri gradskog kapetana koja se, prema predaji, zbog nesretne ljubavi bacila u nj. Đulin ponor ujedno je jedan od ulaza u špiljski sustav Đula–Medvedica. Podzemni kanali toga sustava duži su od 16 km i čine najveći špiljski sustav u Hrvatskoj. U Đulin ponor neposredno ispod tvrđave ponire rijeka Dobra, koja ponovno izvire kod Tounja.
Penjanje ćemo započeti u selu Bjelskom na cesti Ogulin – Jasenak, dokle će nas dovesti autobus. U Bjelskom će vođenje skupine preuzeti planinarski vodiči iz Stanice planinarskih vodiča Zagreb. Za njih je taj dan organizirana vježba planinarskog vođenja, koju oni izvode “uživo” – vodeći našu grupu. Zadaća vodiča je da grupu na siguran način dovedu na Klek, uz izvršenje 16 zadataka koje im zadaje voditelj vježbe (Alan). Među ostalim, zadano im je da na dijelu puta grupu vode pomoću kompasa, da demonstriraju pružanje pomoći unesrećenom planinaru, da nađu izgubljene planinare i da pomoću užeta naprave improvizirani rukohvat za lakši uspon prema vrhu Kleka. Mi ćemo sudjelovati tako što ćemo im (prema Alanovim uputama) prirediti i odglumiti određene zadatke. Za njih je to svojevrsni ispit – način na koji oni izvode te zadatke će se ocjenjivati.
Od Bjelskog do planinarskog doma na Kleku stići ćemo za cca 1:45 h uspona. Dio put do planinarskog doma uređen je kao poučna botanička staza, a vodi stalnim usponom kroz šumu.
PL. DOM »KLEK« (1000 m) nalazi se na hrptu Kleka, na vrhu strmih šumovitih padina, a neposredno ispod goleme klekove vršne stijene. Dom je otvoren i opskrbljen u dane vikenda, kada u domu dežuraju članovi HPD »Klek« iz Ogulina. U domu se može dobiti hrana i piće. Od doma se pruža lijep vidik prema Ogulinu.
Nakon odmora kod planinarskog doma dio skupine (tko želi) krenut će na vrh Kleka. Do vrha Kleka stiže se za pola sata, uz vodstvo iskusnih vodiča na težim dijelovima puta.
Po povratku svih koji su išli na vrh krenut ćemo nizbrdo prema Bjelskom (50 minuta).
Po povratku u Ogulin još ćemo se malo odmoriti (posjet palačinkama), a zatim ćemo autobusom poći prema Zagrebu. Povratak u Zagreb planiran je oko 19 sati.

Klek - vrh
Od planinarskog doma do vrha Kleka stiže se za pola sata
Klek - uspon na vrh
Do vrha Kleka vodit će vas iskusni vodiči i pomoći vam na težim dijelovima puta

SASTANAK: u subotu 16.06.2012. u 7:30 ispred OŠ “Zapruđe”
UKUPNO JE PLANIRANO 4 sata hoda
IZLET VODI: Alan Čaplar, tel. 091/51-41-740, e-mail: caplar@plsavez.hr

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)