Samoborsko gorje: Oštrc

subota 17. studenoga 2018.

Oštrc zauzima središnji položaj u Samoborskom gorju. Dobro je vidljiv izdaleka i prepoznatljiv po strmim padinama na obje njegove strane. Nalazi se na središnjem gorskom hrptu Samoborskog gorja, koji se proteže smjerom sjeveroistok-jugozapad od Samobora preko Palačnika, Velikog Dola, Oštrca i Kovinščice do prijevoja Velika Vrata pod Japetićem. Vršne su padine pokrivene travom, što omo­gu­ćava široke vidike i gotovo alpske doživljaje. Njihova je specifičnost i najljepši ukras bogatstvo biljnog svijeta, među kojim ima i rijetkih biljaka.

U suradnji s Planinarskim društvom Pinklec i uz potporu Zagrebačke županije tijekom 2018. godine provodi se projekt obnove i uređenja pristupnih putova i signalizacije na području Oštrca i Okića. Ovom prilikom djeci i roditeljima bit će predstavljena pravila i postignuća o markiranju planinarskih putova, predstavljena info ploča s preglednim zemljovidom Samoborskog gorja i drugi posjetiteljski sadržaji na području Oštrca.

Sastanak sudionika je u 8:00 sati kod OŠ Zapruđe. Autobusom ćemo se uputiti preko Samobora i Ruda do Prekrižja i odatle uputiti prema vrhu Oštrca. Za uspon treba oko sat i pol laganog hoda. Put će nas voditi preko livada na vrhu Rancerje.

RUDE su naselje u dolini potoka Rudarska Gradna, između Oštrca i Plešivice, na cesti Samobor – Plešivica – Jastrebarsko. Naziv Rude potječe iz razdoblja kada se ovdje kopala bakrena ruda. Tu je bila i talionica, a u Samoboru bakrana za preradu. Rudari su bili uglavnom njemački doseljenici koji su se s vremenom pohrvatili.Za turistički razgled uređena su dva rudarska okna.

OŠTRC (752 m) je vrh alpskog izgleda u samome središtu Samoborskog gorja. Na vrhu je spomen-ploča prvom izletu HPD-a 1875. godine, kojem je Oštrc bio glavni cilj. Pod samim vrhom ima više izlomljenih monolitnih kamenih blokova koji su mjestimice oblikovani poput divovskih gljiva. Na južnoj strani vrha je 15 m visoka stijena Flinka, koja služi kao alpinističko vježbalište.

PLANINARSKI DOM »ŽELJEZNIČAR« NA OŠTRCU (691 m) nalazi se na malenom gorskom sedlu podno vrha Oštrca, okrenut prema istoku, s lijepim pogledom na Zagreb i Medvednicu. Domom upravlja HPD »Željezničar« iz Zagreba. Otvoren je vikendom i dobro opskrbljen.

U planu je zajednički uspon na vrh Oštrca, do razgledne točke i do stijene zvane Gljiva. Nakon posjeta vrhu, od planinarskog doma ćemo se planinarskom stazom uputiti dalje prema Velikom dolu, Velikom Črncu i Rudama. Izlet ćemo završiti u Samoboru.

SAMOBOR je slikovit gradić na zapadnom rubu Samoborskog gorja. U 13. st. postao je poznat po trgovini i obrtu, u 16. st. započinje razvoj rudarstva, početkom 19. st. razvija se drvoprerađivačka i staklarska industrija. Danas je to popularno izletište s lijepim starim zgradama, povijesnim spomenicima, kupalištima i parkovima. Osobito je poznat samoborski fašnik, koji se obilježava od 1827. godine.

Povratak u Zagreb: oko 19 sati.

SASTANAK: u subotu u 8:00 sati kod OŠ Zapruđe

UKUPNO JE PLANIRANO 4 sata hoda

IZLET VODI: Alan Čaplar, tel. 091/51-41-740, e-mail: caplar@hps.hr

PRIJAVE ZA IZLET: Duška Marcić-Svilar, 099/212-0082, msduska@gmail.com

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.